Mentre els governs es trencaven el cap per a evitar la propagació del coronavirus durant les festes de Nadal, Christian Drosten va donar la clau: un confinament voluntari de 14 dies abans de les celebracions. La seva idea va ser ben rebuda i els experts van començar a recomanar-ho. Aquestes i altres de les seves aportacions l'han situat com un dels epidemiòlegs més influents d'Europa.
Christian Drosten és assessor del govern alemany en el coronavirus i, com a epidemiòleg, llança sovint les seves recomanacions per a lluitar contra el coronavirus. L'última, portar un diari de contactes i fer proves d'antígens. Però la cosa s'ha complicat.
La variant britànica del coronavirus ha suposat un nou obstacle en el llarg combat contra la pandèmia, que ja fa un any que dura. Al principi es creia que ela nova variant només era més contagiosa, però el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha afirmat aquest cap de setmana que també és més letal. La qual cosa ha causat una major inquietud en l'opinió pública.
We have now learned that, in addition to spreading more quickly, the new variant of the virus may also be associated with a higher degree of mortality.
— Boris Johnson (@BorisJohnson) January 22, 2021
It is therefore more important than ever that we all follow the rules and stay at home, protect the NHS and save lives.
Els científics britànics insisteixen que no hi ha evidències que la variant britànica sigui més letal. Però l'epidemiòleg de capçalera d'Angela Merkel ha advertit que la situació es pot complicar encara més davant l'aparició de noves variants, i assenyala el risc que suposa la variant britànica de casa als mesos de primavera i estiu: «Tinc un temor terrible per allò que pugui passar».
El pronòstic d'aquest prestigiós expert és que quan s'hagin vacunat els grups de risc i els professionals sanitaris de primera línia, «es produirà una immensa pressió econòmica, social, política i fins i tot legal» perquè es flexibilitzin les restriccions o fins i tot s'eliminin. Això, segons el seu parer, provocarà «que una gran quantitat de persones s'infectin en poc temps».
El científic assenyala que «tindrem fins a 100.000 contagis al dia en el pitjor dels casos», i que aquest escenari portarà al col·lapse de les UCI i a una gran quantitat de morts. Cal recordar que Alemanya es troba en el pitjor moment de la pandèmia encara que els contagis ja estan baixant, mentre que Espanya es troba en ple ascens de la corba de la tercera onada.
No relaxar les restriccions
El mateix Christian Drosten ha posat a Espanya com a exemple del que pot passar amb la relaxació de les mesures. L'epidemiòleg ha recordat els mesos d'estiu, quan el nostre país va aixecar les restriccions amb un cert aire de triomfalisme: «Em temo que serà com a Espanya, on el nombre de casos va tornar a pujar ràpidament després que s'aixequés el confinament, a pesar que feia bastant calor».
L'expert tem que al març i abril torni a succeir el mateix, que després de doblegar la corba de la tercera onada, passat l'hivern i amb l'arribada del bon temps a la primavera, es relaxin les mesures i tornin a pujar els contagis.
Accelerar la vacunació abans que s'estengui
En una entrevista a 'Der Spiegel', Drosten es fa ressò d'un estudi de la Universitat d'Oxford que diu que la variant britànica és fins a un 35% més contagiosa. En la seva opinió, això és molt pitjor que si fos més letal, perquè les infeccions s'incrementen de manera excepcional. En aquest sentit, ha insistit en la necessitat que els països de la Unió Europea accelerin el ritme la vacunació abans que la variant s'estengui de manera massiva.
A Espanya, el primer cas de la nova variant es va detectar el 26 de desembre. Al Regne Unit va trigar dos mesos des que es va detectar fins que es va fer majoritària. Si segueix el mateix ritme al nostre país, podria arribar a ser dominant a finals de febrer o principis de març. El que els experts donen per fet és que ja està jugant un paper important en la transmissió dels casos en la tercera onada.