L'actual crisi sanitària mundial provocada pel coronavirus ha convertit a molts epidemiòlegs i viròlegs en gairebé estrelles mediàtiques. Tots són buscats contínuament pels mitjans de comunicació perquè valorin l'evolució de la pandèmia i una de les més sol·licitades és sense cap mena de dubte l'experta del CSIC, Margarita del Val.
La viròloga ha concedit una entrevista al portal '65ymás' on, entre altres qüestions, ha valorat quan es podria posar fi a les actuals restriccions i ha confirmat que hauran de passar diverses setmanes fins que això sigui possible.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
«Fins a la pròxima Setmana Santa, estarà tot complicat», ha indicat, sobre la possibilitat de mantenir les mesures actuals i així aconseguir baixar la corba de contagis com s'ha fet amb les altres onades. A més, s'ha mostrat favorable de continuar imposant mesures dures: «Com més prohibeixin, probablement, més contagis hi haurà, L'ideal seria que fóssim tots responsables, però bé, hi ha gent que ja està molt cremada amb la incoherència de les mesures».
Demana seguir l'exemple d'altres països: confinaments preventius
Margarita del Val també ha volgut fer una valoració sobre la necessitat d'un possible confinament «el que decideixin, ho aplicaré. Depèn d'ells». Però assenyala que realment a Espanya anem una mica tard. «Penso que sempre és millor prendre mesures abans», ha explicat abans d'assenyalar que es podria haver seguit l'exemple de països asiàtics, Austràlia o Nova Zelanda.
La viròloga diu que aquests països siguin «autoritaris, com la Xina, o democràtics, com Taiwan i Austràlia; pobres, com Laos o Cambodja, o rics, com el Japó, països amb població jove, com Singapur, o envellits, com el Japó» han tingut èxit en contenir el virus. I tot gràcies a una «intervenció matinera» que ha servit per frenar la pandèmia i que «l'economia» no ha patit.
Per aquest motiu, creu que «la lògica d'aquí de resistir al màxim fins que l'economia estigui col·lapsada, no crec que sigui bona». Tampoc s'ha volgut posicionar sobre la necessitat d'un confinament total en aquests moments: «No ho sé si un confinament total és el que s'ha de fer: funciona, però és molt dràstic». D'altra banda, ha insistit en el fet que s'hauria d'haver actuat feia setmanes i posa l'atenció en un moment clau: Nadal. «Per mi, actuar tard és demanar, ara, després de Nadal, que la gent respecti les quarantenes. Actuar aviat seria haver dit: Celebrem Nadal per l'any que ve».
Valora les darreres novetats sobre la vacunació
Com és lògic, també ha volgut comentar algunes de les novetats sobre les vacunes. Per un costat, ha analitzat l'eficàcia de la vacuna de Pfizer que «en les poblacions de diferents edats, gèneres i ètnies, són igual d'eficaces». Tampoc ha volgut comentar alguns estudis d'Israel on afirmen que els immunitzats després de rebre les dues dosis de la vacuna no transmeten el virus. «Ho veig tot de manera preliminar encara. Han de publicar dades més clares (...) Esperaré al fet que les dades siguin més sòlides per opinar», ha indicat.
Finalment, Margarita del Val ha tornat a fer una petició que ja han llençat molts experts, accelerar la vacunació. «Amb la vacunació, com més ràpid es faci, millor. Sobretot ara, que està pujant la incidència de casos i hi ha més risc per als col·lectius vulnerables». A més, treia importància al fet de no subministrar la segona dosi tres setmanes després. «S'ha d'esperar, almenys, 21 dies. I s'ha d'intentar fer-ho en aquell mateix dia. Però que no s'estengui el pànic si és després, hi ha cert marge», ha dit sobre aquest tema. «Si en lloc de fer-ho 21 dies després, ho fas cinc en cinc setmanes, el sistema també ho recordarà», conclou.