Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb set nens amb motxilla corrent cap a l'escola i un cercle amb una mà marcant un calendari amb un retolador

Avís dels experts als pares sobre el calçat correcte per a la tornada a l'escola

Així pots evitar que els teus fills pateixin lesions als peus

La tornada a l'escola va arribar ja fa uns dies i els nens i nenes han començat un nou curs escolar ple de bons propòsits. Moltes vegades, ho fan amb material heretat com uniformes, estoigs, llibres o motxilles.

Però, la veritat és que hi ha vegades que els pares han de tenir sentit comú i no reutilitzar gaire el calçat que han fet servir els seus fills per anar a escola. I és que no calçar adequadament els petits pot ser molt perjudicial per a la salut dels peus.

Per això, ens centrarem en quin és el calçat ideal per portar de cara a aquesta tornada a l'escola acabada d'iniciar. Si veiem que les sabates han quedat petites als nostres fills, el millor és anar a comprar un calçat idoni perquè no pateixin els peus dels menors.

Para atenció al calçat que han de portar els teus fills si no vols que es lesionin

Abans de posar-nos a comprar, hem de saber quin tipus de calçat va millor als nostres fills. I així s'ha expressat Jorge Escoto, podòleg i membre de la Junta Directiva del Col·legi Oficial de Podòlegs de la Comunitat Valenciana.

Muntatge amb una classe buida i un cercle amb nens d'esquena amb motxilla
Un bon calçat és bàsic perquè els petits no pateixin lesions | Getty Images, Getty Images Signature

«La tornada a l'escola moltes vegades és una preocupació més per als pares, ja que la majoria de vegades no saben quin calçat triar. I també pot ser que estiguin una mica perduts sobre com es troben els peus dels seus fills després de l'estiu», indica el metge.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

En aquest cas, els professionals de la podologia, com Jorge Escoto, aclareixen tots els dubtes i ofereixen els millors consells per triar el calçat que han de portar els nens i nenes de l'escola.

Els consells d'un podòleg a l'hora de comprar el calçat dels escolars

En primer lloc, cal fer una visita al podòleg. «Aquesta època de l'any és molt important perquè tornem de l'estiu on els peus han estat molt més temps descalços. I segurament caminant per zones comunes humides com ara piscines o platges», apunta.

Així les coses, «és aconsellable que abans de tancar de nou els peus es faci una visita rutinària al podòleg perquè valori l'estat d'aquests, patologies o alteracions biomecàniques», explica.

Muntatge amb una classe amb nens aixecant el braç i un calendari
Els escolars han de cuidar molt quin tipus de calçat usen per a aquest curs | Getty Images, Pexels

«Així podrem aplicar la solució més apropiada com més aviat millor, ja que alguna de les alteracions esmentades condicionarà l'elecció del calçat escolar o esportiu», prossegueix. Cal comprar un calçat de pell que, encara que no sigui barat, és el millor que transpira i s'adapta al contorn del peu sense fer ferides.

Un dels grans errors amb el calçat dels nens: heretar les sabates

Cal escollir la talla tan bé com sigui possible. I és que si es compren sabates més grans del que han de ser, el peu ballarà dins de la sabata i podria provocar alguna lesió.

Alhora, la plantilla de la sabata ha d'estar realitzada amb materials amb alta capacitat d'amortiment. A més, és vital que la sabata compti amb una bona subjecció i si és possible estigui acordonada o vagi amb velcro.

Així, es podrà ajustar de la millor manera al peu del nen o nena i anirà ben subjecte, però sense una pressió excessiva. Per acabar, un dels grans errors a l'hora de calçar els nostres petits és utilitzar calçat heretat d'altres nens.

Jorge Escoto deixa molt clar que «cada nen té la seva pròpia forma de trepitjar i quan es retira un calçat, encara que no estigui molt gastat, pot tenir la forma de l'anterior. Que al nou nen que el calci no li vagi del tot bé pot provocar-li algun tipus d'alteració a la marxa», finalitza el seu argument.