Dos agents de la Guàrdia Civil controlant el trànsit

Avís de la DGT als conductors: les noves multes que ja posen aquest 2023

Aquestes són les novetats que han de conèixer tots els conductors

La Direcció General de Trànsit (DGT) arriba trepitjant fort aquest 2023. Són moltes les noves normatives que ha incorporat l'organisme des de començament d'any. Per aquesta mateixa raó, hem decidit recopilar-les totes en un únic llistat: conèixer-les t'ajudarà a evitar alguna sanció.

Estar al dia de les actualitzacions quant a la normativa viària és imprescindible si no vols una bona multa. Tot i això, últimament Trànsit no els ho està posant fàcil als conductors. En tan sols un mes, la DGT ha posat en marxa una sèrie de mesures de compliment obligat per a tots els usuaris.

Les noves normes de trànsit de 2023

El sector automobilístic està en constant transformació i, alhora, la DGT es veu amb l'obligació d'adaptar-se a les noves formes de conducció. Si bé els conductors ja van tenir un últim any mogut, a causa de l'actualització de la Llei de Trànsit, encara s'han de preparar per a totes les novetats que arribaran.

Vehicles circulant per una autopista.
Enguany la DGT té previst aplicar grans canvis per als conductors. | GettyImages

Els principals grans canvis que s'implementaran aquest 2023 venen de la mà de la nova Llei de Mobilitat. També hi haurà canvis que es veuran reflectits directament a les carreteres, amb la instal·lació dels nous senyals de trànsit que la DGT té previst incorporar. Tanmateix, són moltes més les modificacions importants que s'han instaurat amb l'entrada del nou any. A continuació, et detallem les més destacades:

1. Zones de Baixes Emissions

Un dels canvis més significatius té a veure amb l'increment de les Zones de Baixes Emissions (ZBE) per tot Espanya. Aquesta normativa s'emmarca dins de la nova Llei de Mobilitat Sostenible, que té com a objectiu principal reduir les emissions de gasos contaminants.

Segons recull la nova normativa, totes les ciutats de més de 50.000 habitants hauran d'incloure i delimitar les seves pròpies ZBE. D'aquesta manera, els vehicles que no reuneixin els requisits sol·licitats no tindran permís per circular-hi. En cas de fer-ho, els conductors seran sancionats amb una multa de fins a 200 €.

2. Distintius Ambientals DGT

Pel que fa a les ZBE, arriben les etiquetes de la DGT. Per poder circular lliurement per totes les zones establertes, serà obligatori comptar amb el distintiu ambiental al parabrisa del cotxe, sempre que l'ajuntament no decideixi aplicar un altre sistema de control.

Imatge d'una autovia
Les ciutats de més de 50.000 habitants hauran de delimitar les seves pròpies ZBE. | Europa Press

De la mateixa manera, en cas que la normativa s'incompleixi, el govern municipal serà l'encarregat d'imposar i tramitar les sancions que consideri oportunes. Per exemple, en el cas de Madrid la multa és de 20 €, una quantia que puja fins als 90 € a Gijón.

3. Novetats a la ITV

Un altre dels grans canvis està relacionat amb la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV). Tal com s'anunciava fa uns quants dies, la revisió inclourà noves proves a partir del mes de maig. No obstant això, aquests últims mesos ja s'han percebut algunes modificacions rellevants. Aquells vehicles que circulin sense haver passat la inspecció podrien ser penalitzats amb una multa de fins a 500 €. Estar al dia de les novetats a la ITV és imprescindible.

4. Senyals DGT

Com ja hem avançat, la DGT té previst actualitzar els senyals de trànsit a les carreteres espanyoles. Tot i que la majoria només en modificaran el dibuix, n'hi ha algunes que s'incorporaran des de zero. És a dir, s'hi afegeixen noves regles de circulació. En aquest sentit, s'instal·laran senyals destinats als vehicles de mobilitat personal (VMP), com són les bicis o els patinets elèctrics. Com a novetat, també destaquen els nous senyals inclusius i els indicadors ZBE.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp