Dona repostant en una gasolinera

Últim avís de les gasolineres: el dia d'aquesta setmana que pujaran els preus

Els conductors es preparen per a un nou repunt en el preu dels combustibles

Aquesta setmana tenim males notícies per als conductors. Els pròxims dies s'espera un repunt del preu dels carburants: des de fa temps a les gasolineres ja ens ho advertien.

De fet, en una trobada que van tenir recentment els responsables de Repsol i Cepsa amb el president del govern espanyol així li ho van transmetre. El sector no ha començat amb bon peu el 2023.

El darrer 31 de desembre es posava fi al descompte de cèntims per litre de gasolina que havia posat en marxa el govern d'Espanya. Tanmateix, a mesura que transcorrien els dies s'ha apreciat un creixement imparable en el preu dels combustibles, però el pitjor encara ha d'arribar.

El sisè paquet de sancions contra Rússia, que va ser aprovat al juny per part de la Unió Europea, començarà a tenir conseqüències sobre els carburants. A partir del pròxim 5 de febrer entra en vigor la mesura que prohibeix la importació de gasoil des del país de Putin. El més previsible és que afecti sobretot el gasoil, però també la gasolina.

La mesura que castigarà els conductors

L'estiu passat la Unió Europea va decidir castigar Rússia amb mesures de certa importància. En un intent per ofegar la seva economia van optar per embargar el petroli rus. Aquesta solució es va començar a aplicar sobre la barreja crua del compost al desembre.

Mà agafant una manguera
En qüestió de dies serà molt més car omplir el dipòsit. | Getty Images

Tot i això, el veto a les importacions no tindrà lloc fins aquest 5 de febrer. A hores d'ara resulta complicat fer prediccions sobre el que passarà. Tot i això, és gairebé segur que aquestes limitacions contra el Kremlin tindran incidència en el preu dels carburants.

Com és lògic, sempre serà el client final qui haurà d'assumir aquests recàrrecs. És cert que durant els últims mesos, en vista del que passaria, els països han anat acumulant gasoil. Van intentar ser previsors sabent que més endavant podria haver-hi una certa escassetat d'aquesta matèria.

Temor a la pujada per Setmana Santa

El preu dels dos carburants se situa ara al voltant d'1,7 € per litre, però el més probable és que, a mesura que ens apropem a la Setmana Santa, més se n'apreciï l'increment. S'espera una pujada gradual al llarg de les pròximes setmanes.

Així, ja se sap que en èpoques de més desplaçaments és quan costa més omplir el dipòsit. No és descartable que s'arribi als nivells del juliol del 2022, quan es van assolir uns màxims històrics: la gasolina va arribar als 2,14 €, mentre que el gasoil va estar als 2,1 € per litre, xifres que van obligar llavors al govern espanyol a prendre mesures. Per això, van decidir ampliar fins a finals d'any la bonificació dels 0,20 €. A finals de 2022 la despesa va aconseguir estabilitzar-se al voltant d'1,5 €.

Primer pla d'unes mangueres d'una gasolinera.
La gent tem que els carburants tornin a superar els 2 € per litre. | Getty Images

No obstant això, caldrà comprovar si l'Estat decideix moure fitxa en aquest sentit per ajudar els conductors. De moment, els únics que mantenen la rebaixa dels 20 cèntims són els professionals, però no es descarta que es pugui rescatar aquesta promoció més endavant. Tot dependrà del preu que arribin als combustibles.

A més a més, recordem que des de l'Executiu van valorar de manera molt positiva les dades aconseguides amb aquesta campanya. Sobretot perquè es va aconseguir contenir la inflació. Sempre hi és present l'opció de recuperar l'ajuda, principalment, perquè hi ha a la vista unes eleccions municipals i regionals. Més a llarg termini, possiblement al desembre, hi haurà una nova cita amb les urnes als comicis generals.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp