Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto control Guàrdia Civil

Avís de la DGT: aquests són els vehicles que aturaran a Catalunya aquest dies

Trànsit ha iniciat una campanya de vigilància a tota la xarxa de carreteres nacionals

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha posat en marxa un nou dispositiu de controls a tota la xarxa de carreteres. Això sí, les autoritats han indicat que només una classe de vehicles estaran sota la mirada dels agents de trànsit. Com sempre, aquells conductors que no compleixin les normes vials i de seguretat seran degudament sancionats.

Tal com ha indicat la DGT, han engegat una operació per augmentar el control de furgonetes. El dispositiu especial s'ha desplegat aquest dilluns i té previst continuar en funcionament fins al pròxim 27 de novembre.

La DGT llança una campanya de control de furgonetes

Mitjançant aquesta nova campanya, la DGT pretén comprovar que totes les furgonetes compleixen les mesures establertes. Als controls, es tindrà en compte l'antiguitat del vehicle, la vigència de la ITV, l'assegurança, el pes i la distribució de la càrrega, la velocitat i la documentació del titular. Així mateix, es realitzaran tests per comprovar que els conductors no circulen sota els efectes de l'alcohol o substàncies estupefaents.

Furgonetes
Els controls s'instal·laran en llocs amb molta afluència de furgonetes | GETTY IMAGES

Segons informa la DGT, els dispositius de vigilància s'instal·laran a tota mena de vies. Tot i això, la majoria dels controls tindran lloc a les carreteres convencionals, ja que «són les que més índex de sinistralitat registren», assegura Trànsit.

També es faran inspeccions en llocs on acostuma a haver-hi una gran afluència de furgonetes. En aquest sentit, s'establiran controls a zones pròximes a centres comercials, a polígons industrials i a espais de càrrega i descàrrega.

Durant l'última campanya es van interposar 1.002 denúncies

No és la primera vegada que la DGT fa inspeccions d'aquest tipus. Durant la seva última campanya, a Andalusia, es van efectuar 13.440 revisions als controls adaptats. En total, els agents de la Guàrdia Civil van detectar 1.002 furgonetes que incomplien alguna de les normes vials i de seguretat.

Segons recull Trànsit, la majoria dels vehicles han estat denunciats per tenir la ITV caducada. Concretament, el 20,38% de les furgonetes incomplien aquesta normativa. Tot i això, també es van detectar altres infraccions. El 13,5% de les furgonetes van quedar immobilitzades per superar la velocitat permesa.

A les inspeccions també es van tenir en compte aspectes com el pes i la distribució de la càrrega. En total, els agents van interposar 66 denúncies per excés de pes del vehicle i 32 per no col·locar la càrrega correctament.

Al control no només es realitza una inspecció del vehicle, sinó que també es tenen en compte les condicions del conductor. En aquest sentit, durant l'últim desplegament, es va multar per no portar el cinturó de seguretat i vuit usuaris van ser multats per conduir sota els efectes de l'alcohol o de les drogues.

La Guàrdia Civil també va denunciar alguns conductors per manca de documentació obligatòria. El 4,7% dels conductors, 57 en total, van ser denunciats per no tenir la documentació en regla.

El nou pla per reduir els accidents amb furgonetes implicades

Les furgonetes han esdevingut una eina indispensable per a moltes empreses. Entre altres avantatges, aquests vehicles permeten agilitzar el transport de mercaderies que, amb l'aparició del comerç en línia, han augmentat.

Cotxes
Vuit usuaris van ser multats per conduir sota els efectes de l'alcohol o de les drogues | Europa Press

I és que les dades reflecteixen que la venda de furgonetes s'ha duplicat durant l'última dècada. Segons recull Trànsit, a Espanya, la matriculació d'aquests vehicles ha passat de 54.700 el 2012 a 108.210 el 2021.

Tot i això, els accidents amb furgonetes implicades també han incrementat. L'any passat, aquests vehicles van estar involucrats en 8.639 sinistres en què van perdre la vida 170 persones, segons la DGT.

En aquest sentit, l'Institut Nacional de Seguretat i de Salut en el Treball ha creat un Pla de Sensibilització sota el lema «Amb furgonetes 5 metes». El projecte s'ha llançat amb l'objectiu de disminuir els incidents laborals relacionats amb aquests vehicles. Així mateix, el pla servirà per conscienciar els titulars i conductors de furgonetes sobre els riscos que suposa no tenir en compte les mesures de seguretat.