Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la part devantera d'un cotxe circulant per una carretera amb boira

L'avís de la DGT als conductors a l'hora de conduir amb boira

Aquestes recomanacions seran de gran ajuda davant d'un episodi inesperat

És un dels grans perills davant els quals podem enfrontar-nos quan conduïm. Sí, ja que la boira pot convertir-se en la nostra pitjor enemiga a causa de la manca de visibilitat que hi ha quan apareix.

Amb l'objectiu d'augmentar la seguretat a la carretera, des de la Direcció General de Trànsit, més coneguda com a DGT per les sigles, han compartit una sèrie de recomanacions que no pots passar per alt.

I és que prendre totes les precaucions possibles és gairebé obligatori a l'hora d'agafar cotxe. Molt més quan ens podem trobar amb problemes com aquest, que redueix la visibilitat, de vegades, de forma dràstica.

La boira és un dels grans enemics a la carretera

El fenomen conegut com a boira és un dels més perillosos, ja que afecta de forma directa la visibilitat a la via. D'altra banda, també dona lloc que aparegui humitat a la calçada, cosa que fa que pugui lliscar el cotxe.

Foto d'un home conduint i agafat al volant del cotxe.
Amb la boira la visibilitat a la via es redueix | Getty Images

Per tots aquests motius, és necessari posar la màxima atenció quan s'agafi el cotxe mentre hi hagi boira. A més, tots els elements del vehicle han d'estar ben revisats amb l'objectiu que conduir sigui un acte segur i no hi hagi perill pel mig.

Per això, cal revisar elements com els eixugaparabrises, els pneumàtics o els llums, ja que són els que intervenen de manera més directa. Tot i això, també cal tenir en compte altres pautes.

Aquestes són les recomanacions de la DGT per conduir amb boira

Des de la DGT han decidit dur a terme una sèrie de recomanacions perquè els conductors puguin circular de manera segura davant d'elements adversos, com pot ser la boira.

1. Reduir la velocitat

Una de les primeres pautes que cal seguir és reduir la velocitat. A més a més, caldrà augmentar la distància de seguretat, segons la força amb què es presenti la boira. D'aquesta manera, evitaràs que, amb una frenada, puguis patir una col·lisió.

2. Compte amb els llums

Un altre dels elements que cal tenir en ment són els llums, que han de romandre encesos. No obstant això, mai has d'encendre el llum de carretera, ja que, a causa de la densitat del vapor d'aigua, la dispersió pot provocar un efecte pantalla.

3. No paris al voral

Una altra de les coses que cal tenir en compte és no parar al voral. Molt menys, és clar, sense la senyalització adequada. A més, tampoc cal baixar del vehicle si has de parar de forma obligatòria.

4. Augmenta la distància de frenada

Un bon consell és augmentar la distància de frenada perquè, quan la via està mullada, el cotxe no respondrà igual. Això també pot dependre de la qualitat dels pneumàtics, així com de la velocitat, per la qual cosa és important tenir-ho tot en compte.

Imatge de la part exterior d'un cotxe amb les llums enceses
Ser visibles per a altres cotxes ha de ser un objectiu indispensable | Getty Images

Tenir aquests elements al teu vehicle et pot ajudar

A més de seguir aquestes recomanacions de la DGT, també és important conèixer quins elements del teu vehicle et poden ajudar quan condueixes amb boira.

1. Un bon navegador

Comptar amb un navegador 'Head-up Display' et permetrà poder fer-lo servir sense haver d'enlairar-se la vista de la via, ja que es veurà reflectit al parabrisa. Això evitarà badades innecessàries en situacions de risc.

2. Càmeres

També és bona idea comptar amb càmeres i radars com les que incorporen els nous models. Aquests permetran veure angles morts, reconèixer senyals, etc., si la boira és espessa.

3. Visió nocturna

Tenir un sistema de visió nocturna també serà de gran ajuda. Si, perquè contribueix a la detecció d'animals, vianants, ciclistes i fins i tot altres vehicles quan hi ha boira. D'altra banda, el sistema avisarà qualsevol perill potencial.

Foto de l'interior d'un cotxe.
Els elements moderns poden ajudar contra la boira | Getty Images

4. Llums i sensors de pluja

Tots ells són perfectes perquè mai se t'oblidi encendre els llums. Quan hi ha boira, els sensors ho detecten i es posen en marxa. D'aquesta manera, el vehicle sempre es podrà veure.

5. Pneumàtics especials

Finalment, comptar amb pneumàtics 'Run Flat' pot ser una gran solució si condueixes de manera habitual per llocs amb boira. Gràcies a ells, podràs circular diversos quilòmetres fins i tot si has punxat, cosa que evitarà que hagis de parar al voral, com indica la DGT.