Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un ordinador i un telèfon mòbil

Avís de la DGT: t'envien multes falses i et poden robar els diners

L'organisme ha avisat els usuaris després de descobrir l'estafa

Les estafes via internet estan a l'ordre del dia. Amb les noves tecnologies i les xarxes socials els delinqüents cada vegada ho tenen més fàcil per a enganyar la població.

És per això que no paren de sorgir estafes a la xarxa. En un món en el qual pràcticament tot està automatitzat i es fa per internet, és més fàcil enganyar els usuaris.

D'això ha advertit ara la Direcció General de Trànsit (DGT), després que s'hagi detectat una estafa a gran escala a Espanya.

Es tracta d'una estafa que els delinqüents aprofiten per a fer durant aquests mesos d'estiu en què els desplaçaments augmenten.

La població té vacances i, malgrat la covid-19, hi ha més moviment que el que hi ha els altres mesos. L'estafa consisteix en notificar multes falses.

Es tracta d'un mètode amb el qual poden acabar robant-te els diners, ja que només cal que l'usuari piqui i obri l'enllaç que porta el missatge que envien.

 

Correus electrònics falsos amb enllaços maliciosos

Així doncs, aquesta estafa de la qual ara s'alerta consisteix en un sistema molt senzill. Els criminals envien correus electrònics a un grup de població fent-se passar per la DGT.

Concretament, el que fan els estafadors és enviar un missatge simulant que arriba des de la DGT i que es tracta d'alguna cosa important.

Normalment, el que es comunica en el text del missatge és que hi ha una multa pendent de pagar. De fet, el text concret que s'ha detectat en algun d'aquests missatges és el següent:

«DGT- ADVERTÈNCIA IMPORTANT: detectem en el nostre sistema un registre de multa de trànsit no pagada». Aquest text s'acompanya, a més, d'un enllaç.

És més, en el mateix text del correu t'animen a obrir l'enllaç, on et diuen que hi trobaràs més detalls sobre la multa.

«Per a més informació sobre la multa, descarregui la sol·licitud en detall», s'afegeix al correu. I a sota d'aquesta frase, hi ha l'enllaç amb el qual duen a terme l'estafa.

Es tracta d'un link en el qual es pot llegir «sede.dgt.gob», de manera que es pot enganyar l'usuari fàcilment. Aquest pot arribar a pensar, pel nom, que es tracta d'un enllaç a la web oficial de la DGT.

No obstant això, des de l'organisme s'ha advertit que aquest link porta a una web maliciosa o obre un arxiu amb el qual se't descarrega un virus al dispositiu.

Així és com els estafadors aconsegueixen les claus, ja sigui del dispositiu o directament de les dades bancàries, i robar el que vulguin.

És per això que la DGT ha fet una alerta. Assegura que no s'ha d'obrir cap enllaç d'aquest tipus que es rebi.

És més, deixa clar que mai es comunicarà l'impagament d'una multa d'aquesta manera. Aquest organisme mai es comunica amb els usuaris per correu electrònic.

Sempre que hi hagi una multa, aquesta es comunicarà per correu postal. En cas d'estar donat d'alta a l'adreça electrònica viària, es publicaria allà.

Per aquest motiu, mai no ens hem de refiar de correus que arribin en nom de la DGT, ja que no és el mitjà de comunicació que l'organisme fa servir.

També, en casos similars, és important fixar-se en el contingut del missatge per a saber si es tracta d'alguna cosa real o no.

Aquestes estafes solen contenir text amb faltes d'ortografia, webs que no coincideixen amb la de l'organisme pel qual es fan passar o altres detalls sospitosos.

En cas de rebre correus o missatges d'aquest tipus, el millor és no obrir els enllaços que portin i enviar-los a la paperera.

També es pot comprovar si la comunicació és veritable o falsa trucant a l'organisme pel qual es fan passar i preguntar-ho.