Edifici del Ministeri de Seguretat Social, a Madrid

L'avís de la Seguretat Social: el missatge que no t'has de creure

Alerten sobre una nova estafa cibercriminal

La Seguretat Social ha tornat a advertir sobre la presència d'una nova estafa dissenyada pe cibercriminals per a aconseguir més víctimes potencials.

El ministeri dirigit pel socialista José Luis Escrivá està acostumat a veure's involucrat en fraus en els quals s'utilitza el nom de l'organisme per a enganyar la gent.

Els delinqüents aprofiten el prestigi i la credibilitat que desperta aquest òrgan públic per a guanyar-se la confiança de les seves víctimes i robar-los.

Per a evitar que la població caigui en aquest tipus de trampes detectades per les forces de seguretat de l'Estat, el ministeri ha volgut alertar sobre l'última estafa que ha proliferat.

Concretament, es tracta d'un missatge que circula entre la població i no t'has de creure, ja que suposa un frau en tota regla.

La Seguretat Social alerta sobre l'estafa de moda: el missatge que no t'has de creure

Encara que estem davant d'un cas més de phishing, en aquesta ocasió es tracta d'un modus operandi diferent que està fent que molta gent se'n refiï.

Com en qualsevol estafa d'aquest tipus, l'objectiu final dels delinqüents és obtenir informació confidencial de manera fraudulenta. És el cas d'una contrasenya, el número d'una targeta bancària o altres dades sensibles.

No obstant això, aquesta última estafa empra un nou mètode que utilitza la coneguda plataforma de pagament instantani Bizum.

Amb l'objectiu d'enganyar i robar, els estafadors es posen en contacte amb les seves possibles víctimes a través d'un SMS, una trucada telefònica o un correu electrònic.

El nou frau que utilitza la plataforma Bizum per a enganyar i robar a les seves víctimes

Tot comença amb aquesta primera presa de contacte en la qual intenten fer-te creure que la persona que està a l'altre costat és un treballador del ministeri de Seguretat Social.

Un empleat que suposadament intenta ajudar-te i, després d'analitzar el teu cas particular, 'ha comprovat que encaixes dins el perfil d'una prestació per cobrar. Una informació que ofereixen tot i que no et demanaran cap tipus de dada personal.

Una vegada ja tenen la confiança de la persona, intenten convèncer-la per a agilitzar el procés oferint-li l'oportunitat de fer-li el pagament a través de Bizum.

Es tracta d'una app que actualment està molt de moda i que ja ha començat a ser inclosa com a forma de pagament en moltes companyies i entitats, de manera que fins i tot resulta creïble.

No obstant això, lluny d'ingressar-te la quantitat prèviament acordada, el missatge et sol·licita el pagament d'aquesta quantitat, cosa que pot confondre l'usuari. L'enllaç et redirigirà cap a la plataforma i, si segueixes les instruccions, acabaràs abonant tu la quantitat que t'estaven oferint.

Per aquesta raó, el ministeri ha advertit els ciutadans perquè no facin cas a qualsevol missatge que ofereixi el pagament d'una quantitat de diners.

Segons explica la Seguretat Social a través del perfil oficial de Twitter d'atenció a la ciutadania, l'organisme en cap cas ingressa les prestacions mitjançant aquest mètode de pagament.

A la seva pàgina web, clarament s'especifica que la via habitual que utilitzen per a ingressar les prestacions és a través d'entitats financeres com bancs, caixes d'estalvi i caixes rurals.

També mitjançant cooperatives de crèdit, comptes corrents o llibretes d'estalvi, que se sol·liciten prèviament.

En definitiva, si algú es posa en contacte amb tu fent-se passar per la Seguretat Social, has d'extremar les precaucions i, en cap cas, caure en el parany.