Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un conductor porta la mà al pit afligit d'una malaltia, i al cercle, una ambulància

Avís seriós de la DGT: si patiu alguna d'aquestes malalties, preneu nota

La DGT adverteix dels riscos de conduir amb algunes patologies, que posen en risc la nostra seguretat i l'aliena

La Direcció General de Trànsit ha publicat una llista de malalties que et poden impedir conduir. Si patiu alguna d'aquestes malalties, és possible que us retirin el permís de conduir.

La DGT cerca garantir la seguretat viària i evitar accidents. Aquí us expliquem quines són aquestes malalties i quines recomanacions fa la DGT sobre altres malalties.

Les malalties que et poden impedir conduir, segons la DGT

La DGT ha identificat diverses malalties que poden afectar la capacitat d'una persona per conduir de manera segura. Aquestes malalties estan incloses en una llista específica i, si les pateixes, podries perdre la llicència de conduir. A continuació, et detallem algunes de les més importants:

1. Problemes de visió

La visió és crucial per a la conducció. Malalties com el glaucoma, les cataractes o la degeneració macular poden reduir la capacitat visual. La DGT exigeix que les persones amb problemes de visió se sotmetin a revisions periòdiques.

Persona gran conduint un cotxe
Si tens problemes de visió, possiblement et deixin sense conduir | Cedida

2. Epilèpsia

L'epilèpsia és una malaltia que provoca convulsions i pèrdua de consciència. La DGT considera que les persones amb epilèpsia no han de conduir, ja que un atac de volant pot ser molt perillós.

3. Trastorns del somni

Els trastorns del son, com l'apnea del son, poden causar somnolència diürna. Això augmenta el risc d'accidents de trànsit. La DGT recomana que les persones amb aquests trastorns no condueixin fins que la condició estigui controlada.

4. Malalties cardiovasculars

Les malalties del cor, com la insuficiència cardíaca o les arítmies, poden afectar la capacitat d'una persona per conduir. La DGT suggereix que els pacients amb aquestes malalties consultin el metge abans de posar-se al volant.

5. Trastorns neurològics

Malalties com ara el Parkinson, l'esclerosi múltiple o la demència poden afectar la coordinació i la capacitat de reacció. La DGT recomana que les persones amb aquests trastorns no condueixin.

Recomanacions de la DGT sobre altres malalties

A més de les malalties esmentades, la DGT també fa recomanacions sobre altres malalties que poden afectar la conducció. Aquestes recomanacions busquen garantir la seguretat de tots els usuaris de la via.

  • Diabetis: La diabetis pot causar hipoglucèmies, que poden ser perilloses al volant. La DGT recomana que les persones amb diabetis controlin el seu nivell de sucre abans de conduir i portin sempre aliments o begudes ensucrades.
  • Problemes psiquiàtrics: Trastorns com ara la depressió o l'ansietat poden afectar la concentració i la presa de decisions. La DGT suggereix que les persones amb aquests problemes consultin el metge abans de conduir.
  • Consum de medicaments: Alguns medicaments poden causar somnolència o afectar la coordinació. La DGT recomana llegir sempre el prospecte i consultar el metge si es pot conduir sota el seu efecte.

Si pateixes alguna d'aquestes malalties, és important que consultis el teu metge i segueixis les recomanacions de la DGT. La seguretat a la carretera és responsabilitat de tots, i és fonamental que només condueixin aquelles persones que estiguin en condicions òptimes per fer-ho.

Recorda que la DGT està compromesa amb la seguretat viària i que aquestes mesures busquen protegir tant els conductors com els vianants. Si tens algun dubte sobre la teva capacitat per conduir, no dubtis a consultar un professional de la salut.