Cotxe

Avís de la DGT: si tens un d'aquests cotxes, no podràs circular per tot Espanya

La DGT explica per què

Ja sabem que no tots els cotxes són bons. Ara n'hi ha d'híbrids i elèctrics i lluny han quedat els de gasolina o gasoil. Així ho explica la DGT i diu quins sí i quins no.

Estàs pensant a comprar-te un cotxe? Doncs abans de res hauràs de tenir en compte els consells que fa la DGT sobre això. Com que amb tots els cotxes no es podrà circular per tot Espanya, hi ha vehicles que ja tenen l'entrada prohibida a alguns llocs.

Aquests són, segons la DGT, els cotxes que quedaran obsolets en poc temps

Cada cop són més les ciutats que posen més restriccions a l'hora de poder circular pel centre de la ciutat. Van començar a fer-ho les grans ciutats com Madrid, Barcelona o València, però aquesta mesura ja s'ha implantat en altres de més petites com Gijón o Valladolid.

Retenció
A Madrid des de fa uns mesos, els cotxes que no disposin de l'etiqueta mediambiental de la DGT no poden entrar dins de la M30 | EUROPA PRESS

Des que les etiquetes mediambientals per al cotxe van sortir al mercat, vehicles de més de quinze anys es van quedar sense. Doncs aquestes etiquetes marquen els nivells de contaminació del cotxe i una cosa que poques persones saben és que hi ha vehicles que ni tan sols tenen dret a etiqueta.

Doncs la DGT considera que contaminen tant que, per això, no tenen accés a l'etiqueta. És una manera d'assenyalar els cotxes, així, per exemple, a Madrid, dins de la M-30, no hi pot accedir cap vehicle que no disposi d'etiqueta. A Gijón, la mesura va estar per un temps però es va revocar.

Al municipi asturià dins de la zona blava no podia aparcar cap cotxe sense etiqueta. Tot i això, si podia circular pel centre i ficar el cotxe en un pàrquing. Cosa que a Madrid ara mateix, no es permet si no té l'etiqueta.

Ara serà el Govern qui imposi aquestes noves mesures a totes aquelles ciutats de més de 50.000 habitants. Així, per exemple, ja s'està estudiant fer-ho a Valladolid.

La ciutat castellanolleonesa ja tenia una mesura i és que quan detectaven a l'aire massa contaminació, prohibien l'accés al centre de qualsevol mena de cotxes. Només podien passar taxis i autobusos.

Imatge de les quatre etiquetes adhesives que s'han de dur obligatòriament al cotxe
Aquestes són les etiquetes mediambientals pels vehicles segons la DGT | CatalunyaDiari

Ara la mesura va més enllà. I és que els cotxes que tinguin les etiquetes B i C tampoc no podran circular per determinades zones. Així, només ho podran fer els cotxes amb l'etiqueta 0 o l'ECO.

Aquestes són algunes de les ciutats on ja es duen a terme aquestes mesures segons la DGT

En uns anys, aquestes mesures seran imposades per a tots aquells municipis de més de 50.000 habitants. Tot i això, ja hi ha ciutats que han volgut frenar la seva contaminació.

Entre elles i com dèiem, Madrid. A la capital no hi podran accedir els cotxes que no tinguin etiqueta. Aquests són, principalment, «vehicles de gasolina de més de 22 anys, matriculats abans de l'any 2000, i vehicles dièsel de més de 16 anys, matriculats abans del 2006», així ho recull la DGT.

Però és que en uns anys, tampoc hi podran accedir aquells que tinguin etiqueta B o C. Com ja passa a Sevilla, en dies laborals, des de les set del matí fins a les set de la tarda, només hi poden accedir cotxes que tinguin la 0 o l'ECO.

L'etiqueta ECO està disponible per a cotxes híbrids o que siguin propulsats per gas natural. La 0 és per a cotxes elèctrics. Així, el futur és als cotxes elèctrics i, en uns anys, si es vol un desplaçar pel centre de la seva ciutat, només ho podrà fer amb aquest tipus de vehicles.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!