El doctor César Carballo, director adjunt al Departament d'Urgències de l'Hospital Ramón i Cajal de Madrid, ha parlat clarament sobre el repunt en els contagis de coronavirus que des de fa uns dies han començat a registrar algunes comunitats autònomes. El metge ha estat aquest dissabte 19 de desembre al plató de 'La Sexta Noche', on ha enviat un avís sobre una possible «explosió pandèmica» al nostre país, si no es limita més la mobilitat.
Per a Carballo, el repunt de casos d'aquests dies ve originat «molt abans» del Black Friday i del pont de la Constitució de fa tot just dues setmanes. «Al juliol ja vam començar a avisar que això anava cap amunt. Compte... La incidència acumulada de Madrid era de 9 a mitjans de juliol, i hem anat pujant i ningú ha posat el cascavell al gat», ha assegurat el doctor Carballo durant el debat sobre el coronavirus amb altres experts en la matèria.
«Per què no hi ha un toc de queda a les sis de la tarda? Per què no es fa?»
Sobre aquest assumpte, el doctor Carballo ha lamentat que els polítics sempre busquin el discurs de la «responsabilitat individual» dels espanyols. «És com si apel·lessin a la responsabilitat individual per pagar impostos. Oi que ningú s'ho plantejaria? Això és exactament el mateix», ha sentenciat.
Carballo ha estat molt directe a posar damunt de la taula l'exemple del president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, «sortint per televisió dient: Si us plau, no surtin. Escolti, vostè està per legislar, per impedir que la gent surti de casa, per impedir la mobilitat», ha dit. A més, el doctor s'ha preguntat «per què no es posa un toc de queda a les sis de la tarda? Per què no es fa? Si està en el seu poder fer-ho, faci-ho, legisli, prengui decisions», ha sol·licitat.
L'advertència de Carballo sobre les aigües residuals
D'altra banda, Carballo també ha volgut tocar el tema de l'obertura de les estacions d'esquí en algunes comunitats autònomes, i ha fet memòria apuntant un cas a Àustria: «D'un dia de contagis, hi ha hagut més de 200.000. En una estació d'esquí. Així que compte», ha dit Carballo, llançant una clara advertència.
El presentador de l'espai de 'La Sexta', Iñaki López, també ha preguntat al doctor César Carballo per l'anàlisi de les aigües residuals a la ciutat de Madrid, un mètode que registra la detecció precoç del coronavirus. «Estan en negre», ha dit el doctor. «Fa unes setmanes, quan presumíem que les coses anaven bé, vam dir: compte, perquè les aigües residuals no diuen això», ha assenyalat a 'La Sexta Noche'.
«Si es produeix un augment de la mobilitat, es pot produir una explosió pandèmica»
Sobre aquest terme, Carballo ha apuntat que hi ha «un indicador» que fins a dia d'avui no s'està valorant com seria necessari: la càrrega viral poblacional. «Quan està molt alta, quan tenim una incidència acumulada de 190, 200 o 250, és a dir, la càrrega viral poblacional és alta, si es produeix un petit augment de la mobilitat, es pot produir una explosió pandèmica», ha dit, alertant del desastre a nivell epidemiològic que pot produir-se en el nostre país.
El doctor Carballo ha explicat que «això va ser el que vam patir al març. Al febrer no hi havia casos i de sobte en una setmana comencem a tenir una explosió. I això pot passar aquí. Estem en un nivell d'incidència acumulada massa alt per no limitar la mobilitat», finalitzava el doctor al plató de ' la Sexta Nit '.