Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de recurs del doctor Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic.

L'avís del doctor Trilla sobre la cinquena onada: «Els casos seguiran creixent»

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic ha assegurat que els casos seguiran creixent gràcies a la inèrcia dels darrers dies, i ha deixat clar què frenarà el repunt: la vacunació

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, és des de fa anys una veu respectada i reconeguda pel que fa a la salut pública. Més encara arran del sorgiment de la Covid-19. Aquest matí ha estat entrevistat a 'El Matí de Catalunya Ràdio', on ha assegurat que s'està arribant «una mica tard» per aturar «en sec» l'increment sobtat de casos de coronavirus dels darrers dies.

La vacunació, clau per frenar el repunt: «Ara toca accelerar el màxim possible»

El doctor ha estat realista i ha previst que els casos seguiran creixent «uns dies o setmanes» gràcies a la inèrcia dels darrers dies. En aquest sentit, ha quedat clar què frenarà l'augment dels contagis: la vacunació. Per a Trilla, el més important és vacunar, i tot el que es faci ara pot començar a donar més tranquil·litat en un termini d'entre tres i quatre setmanes.

Trilla ha reconegut que a tothom li hauria agradat «anar més ràpidament» amb la vacunació, però ha recordat que la celeritat depenia —i depèn— de la disponibilitat de vacunes i la capacitat per a posar-les. «Ara toca accelerar el màxim possible», ha assenyalat el doctor sobre l'obertura del procés de vacunació per a la franja més jove. «Benvinguda la decisió, i benvinguda la gent d'aquesta franja d'edat —més de cent mil persones, ahir— que manifesta el seu desig de vacunar-se i s'hi apunta».

En paral·lel a la transcendència de la vacunació, Trilla s'ha referit a allò que actualment es considera que ha de marcar i decantar una hipotètica ampliació de les restriccions. Es tracta de la pressió hospitalària i l'ocupació de les UCI. «Convé mantenir els hospitals en funcionament, amb activitat tant Covid-19 com no», ha destacat Trilla, que considera que, en cas de ser així, els hospitals podrien absorbir una cinquena onada.

Trilla descarta que ens trobem dins una cinquena onada actualment

Respecte d'aquesta possible conseqüència de l'increment de casos detectats que Catalunya, una suposada cinquena onada, el doctor Trilla ha afirmat que de moment no s'hi està davant. Tot i això, no ha descartat que s'hi pugui arribar. En cas que es reproduís una nova onada, aquesta seria diferent, segons l'investigador: hi hauria molts casos asimptomàtics i gent més jove. «Esperem que no tingués una repercussió important en el sistema sanitari hospitalari, i tampoc en el primari», que s'ocupa de fer proves diagnòstiques i atendre malalts lleus.

El sector sanitari que patirà, segons Trilla, és l'atenció primària. Per aquest motiu, el doctor ha fet una crida a continuar protegint-se fins que la vacunació assoleixi percentatges més elevats i permeti controlar millor la situació. A més, ha recordat la perillositat de l'alta capacitat de contagi de la variant Delta del virus i la importància de protegir-se, que significa «protegir els altres». 

Respecte de les UCI, per al doctor «no és una preocupació que es puguin omplir fins al punt que obliguin a suspendre l'activitat». Allò que sí que ho és una possible manca de personal disponible, situació que «encara està molt lluny». Tot i això, Trilla ha recordat que «es necessiten vacances, s'ha de descansar, i això pot comportar que en determinades ocasions no hi hagi personal disponible».