Imatge d'una autovia

Avui entra en vigor el nou sistema de la DGT: L'avís de han llançat

Entra en vigor la llum d'emergència V-16 de la DGT, però no serà obligatòria fins al 2026

La llum d'emergència V-16 de la DGT ha entrat en vigor aquest dijous, 1 de juliol de 2021, encara que no serà obligatòria fins al 2026. La Direcció General de Trànsit recomana substituir els triangles per la llum V-16 quan tenim una avaria.

La llum V-16 és un dispositiu lluminós intermitent de color taronja que finalment substituirà als triangles que fèiem servir des de l'any 1999.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Així s'utilitza el dispositiu lluminós V-16

La revista digital de la DGT ha publicat les claus d'aquest nou dispositiu. «Quan sigui necessari senyalitzar que ens hem detingut a la via, col·locarem el dispositiu lluminós en la part més alta del vehicle. Així garantim la seva màxima visibilitat», afirmen.

«Per col·locar-lo, no necessitem sortir del vehicle ni caminar per la calçada esquivant el trànsit, com passava fins ara", adverteixen a la seva pàgina web.

Data d'entrada en vigor

En relació amb l'entrada en vigor, s'ha posat en marxa «l'1 de juliol de 2021. Tot i que, fins a l'1 de gener de 2026, podrem continuar amb els triangles. Ara bé, a partir del 2026 només es permetrà el senyal lluminós amb geolocalització», asseguren.

«El dispositiu incorpora un sistema de geolocalització. Quan s'activa, envia cada 100 segons la ubicació del vehicle detingut al núvol DGT 3.0. Així doncs, aquesta informació també arriba als altres conductors».

El motiu del canvi

El canvi del senyal V-16 (nom oficial, segons el Reglament General de Vehicles) s'exposa en el Reial decret que regula els serveis d'auxili a la via pública.

Jorge Ordás, sotsdirector general de Gestió de la Mobilitat i Tecnologia de la DGT, explica el motiu pel qual s'ha decidit eliminar els triangles d'emergència. «Hi ha un elevat nombre d'atropellaments mortals que es produeixen quan els conductors surten dels seus vehicles per col·locar o recollir els triangles», exposa.

I si he de sortir del vehicle?

Parlant de la nova normativa, «com a norma general», es podrà abandonar el vehicle si veiem un lloc segur fora de la via i sempre pel costat oposat al flux de la circulació. Si no podem deixar el vehicle amb seguretat, esperarem l'assistència dins el vehicle amb el cinturó de seguretat posat.

Per què comprar la llum V-16 de la DGT

Afortunadament, el senyal V-16 no obliga el conductor a baixar-se del vehicle. Es recomana guardar-lo en la guantera del nostre cotxe i així tenir-lo més a mà.

Entre 2019 i 2020, fins a 28 vianants van perdre la vida a la via després de baixar del seu vehicle. A més, cal sumar altres 4 persones mortes en casos similars fins al 31 de gener de 2021.

Exemples de llums V-16 a preus assequibles

Finalment, el web 'Diario Motor' detalla algunes de les llums V-16 que podem trobar en el mercat. Els preus ronden entre els 10 i els 20 euros.

Anzid (19,99 euros): no inclou la bateria alcalina de 9 volts (es compra per separat).

NK SOS Road (16,98 euros): inclou les 3 bateries AAA necessàries.

iWotto (15,90 euros): amb llum frontal i amb corretja per col·locar la llum al cap.

SMAMS (9,99 euros): a bon preu i compacta, però no inclou les 3 piles AAA.

Iluminer (17,99 euros): inclou un ganxo i la funció de llum fixa de baix consum per a acampades.