El xef Xavier Sagristà, al capdavant del Castell de Peralada Restaurant

Mor el cèlebre xef català Xavier Sagristà després d’una llarga malaltia

El xef, que comptava amb una estrella Michelin per la seva tasca al capdavant del Castell Peralada Restaurant, tenia 61 anys

Dol i consternació al món de la cuina catalana. El xef del Castell Peralada Restaurant, Xavier Sagristà, ha mort als 61 anys. El cuiner, excap de cuina del Bulli, feia anys que lluitava contra una llarga malaltia. Sagristà va fer el salt definitiu l’any 1994, quan de la mà de Toni Gerez va aconseguir una estrella Michelin que va defensar durant uns vint anys.

El reconegut xef havia estat cap de cuina del Bulli entre el 1985 i el 1994, i just després va optar per formar parella amb Toni Gerez al capdavant del restaurant de Cala Montjoi. L’any de la seva eclosió definitiva, el 1994, va marxar a Mas Palau, a Avinyonet de Puigventós, de la mà del seu company inseparable.

La història, però, va acabar d’un dia per l’altre de l’any 2014. Mas Palau va tancar pel desacord amb el propietari de l’edifici i el restaurant se’n va anar en orris. Dos anys després, Sagristà va reconduir altra vegada a la seva carrera anant-se’n a l’Hotel Peralada Wine Spa & Golf, de cinc estrelles. Pocs mesos després, el novembre de 2017, el cèlebre xef català va recuperar l’estrella Michelin quan estava al capdavant del Castell Peralada Restaurant. Meteòric.  

La cerimònia de comiat de l’estimat Xavier Sagristà serà aquest divendres, 2 de juliol, a la localitat de Figueres.  

El món de la cuina, consternat

La notícia, com no podia ser d’altra manera, ha estat rebuda amb gran tristesa pel món de la cuina catalana. Diversos portals culinaris han expressat el seu dol a les xarxes i el xef Artur Martínez, també propietari de l’estrella Michelin i de diversos ‘Sols Repsol’, s’ha mostrat consternat amb la pèrdua.

«Molt trist per la pèrdua de Xavier Sagristà, un dels cuiners que més he admirat. Tot i ser un dels grans, sempre es va mantenir en la discreció. Era un cuiner gegant, un ‘tio’ encomiable», ha lamentat.

«L’any 1994 jo feia pràctiques a la pastisseria Munià de Terrassa. Feia salats i plats per endur. Era la meva primera feina. Un dia va venir en Xavier per ensenyar-me a fer alguns plats a petició d’en Quim Murià. Em va escriure 10 receptes a ma amb els seus dibuixos per a poder-los posar al plat. Vaig al·lucinar! Encara els guardo», ha afegit.

Altres portals gastronòmics també han expressat el seu dol per la pèrdua el xef, que serà enterrat el proper divendres, 2 de juliol, a l'Alt Empordà