Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una persona tapant el sol amb la mà i un cercle amb el mapa de temperatures de l'AEMET

Avís especial de l'AEMET per al cap de setmana: «Màximes entre 32 i 34 graus»

L'AEMET adverteix de temperatures excepcionalment altes

Setembre s'acomiadarà amb unes temperatures especialment altes per a l'època. Fins al punt que l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) s'ha vist obligada a llançar un avís. Pel cap de setmana anuncien un augment dels termòmetres, amb «màximes d'entre 32 i 34 graus».

Expliquen que «la presència d'un anticicló estacionari està propiciant un temps estable a tot el país». A més, afegeixen que «la forta insolació i la subsidència associades a les condicions de gran estabilitat estan provocant» aquest increment dels valors tèrmics. Els registres que s'experimentin durant les pròximes jornades seran molt superiors als habituals per a aquestes dates, recalquen.

Des de l'AEMET assenyalaven recentment que el bon temps es mantindria almenys durant deu dies. Ens esperen jornades de calor, amb escassetat de precipitacions i molta estabilitat.

Per al tram final d'aquesta setmana es preveu un increment progressiu de les temperatures. Els pronòstics apunten que dijous s'arribarà als 30-32ºC a gran part de la Península i Balears. En alguns punts, com pot ser el quadrant sud-oest i la vall de l'Ebre, arribaran als 32-34ºC.

Tampoc no es descarta que el mercuri s'elevi fins als 36ºC a la vall del Guadalquivir. Aquestes pujades dels termòmetres «s'intensificarà, probablement a tot el país, a partir de divendres». Aquest dia, «una petita baixa en altura, procedent de latituds tropicals, es desplaçarà a l'oest de les Canàries i de la Península».

Una dona passant molta calor per Sevilla amb un ventall
Se superaran els 30 graus a gran part del país | Europa Press

Aquest fenomen contribuirà a «l'entrada d'una massa d'aire càlid i sec, amb calima probable, d'origen saharià», apunten. En una nota informativa que comparteixen a les xarxes socials aclareixen fins quan es mantindrà aquesta situació. És probable que «la fase àlgida d'aquest episodi tingui lloc entre el divendres 29 i, almenys, el dilluns 2 d´octubre».

Temperatures per sobre dels 30 graus

De manera generalitzada, les màximes se situaran als 32-34ºC a l'interior de la Península. Però, aquests valors se superaran amb escreix a la vall del Guadalquivir, on el mercuri podria arribar als 38ºC. La calor també predominarà en àrees del quadrant sud-oest i a la vall de l'Ebre, amb previsió d'assolir els 34-36ºC.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

Un escenari molt semblant es preveu a les Canàries. Entre dissabte i dilluns s'espera que se superin els 34ºC a les illes orientals. Però, no només les màximes assoliran uns valors inusuals per a aquesta època de l'any.

Les mínimes també seran especialment altes, encara que «de manera menys clara que les màximes». A la costa mediterrània i al quadrant sud-oest peninsular rondaran entre els 18 i 20ºC. Per la seva banda, a l'arxipèlag canari pronostiquen entre 22 i 24ºC, superant aquests 24ºC al sud de Gran Canària.

Quan començarà a refrescar?

Tampoc es lliuraran d'aquest increment dels valors tèrmics al nord de Galícia i a l'àrea Cantàbrica. Expliquen des de l'Agència Estatal de Meteorologia que «les temperatures també seran clarament superiors a les habituals. Però, de manera menys intensa i persistent».

Aquesta situació es prolongaria almenys fins dilluns. A partir de dimarts, els pronòstics parlen d'un probable «refrescament tèrmic». Començaria a donar-se pel «nord-oest».

Tot i això, revelen que amb la informació que tenen actualment «no és possible precisar la fi d'aquest episodi anòmal de temperatures altes». Per això, és important seguir amb atenció totes les actualitzacions que es vagin oferint per part de l'AEMET.

Durant les pròximes hores aniran ampliant la informació i advertint dels possibles avisos. Tot i aquesta lleugera caiguda dels termòmetres dimarts 3, és probable que el bon temps es mantingui unes quantes jornades més.