Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Interior d'unes oficines de l'Agència Tributària amb un treballador en segon pla

El canvi amb la Declaració de la Renda per al 2024 que afecta molts treballadors

La mesura afectarà sobretot els professionals per compte propi

Un determinat col·lectiu de treballadors veurà modificades les seves obligacions amb Hisenda a partir de l'any que ve. Això, alhora, els afectarà amb vista a la Declaració de la Renda 2024.

Els professionals en qüestió són els autònoms . Tots aquells que durant aquest exercici van romandre donats d'alta al RETA hauran de fer la declaració de l'IRPF de forma obligatòria.

A la Llei 35/2006, de 28 de novembre, es recull quins contribuents han de presentar l' impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). Fins ara, els treballadors per compte propi només havien de retre comptes amb el fisc quan obtinguessin un benefici superior als 1.000 euros.

En qualsevol cas, aquest és el darrer any en què es preveu aquesta opció. A partir del gener deixarà d'estar en vigor aquesta condició. La nova normativa que regula el sistema de cotització per ingressos reals ha modificat l'article 95 de la llei d'IRPF.

En quina situació queden els autònoms?

Al començament d'aquest any entrava en funcionament el Reial decret llei 13/2022, de 26 de juliol. S'hi incloïa el nou mètode de cotització per als professionals per compte propi. Aconseguia reformar el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) i proposava un nou model de cotització.

A partir del 2023 els autònoms ja paguen la corresponent quota mensual segons els ingressos i beneficis que augurin per a l'exercici. Fins al següent any no serà quan la Seguretat Social comprovi el que ha cotitzat i guanyat.

Interior d'unes oficines de l'Agència Tributària amb una funcionària atenent un contribuent
Tots els autònoms han de presentar la declaració de l'IRPF | Europa Press

A partir d'aquí s'obren diversos escenaris diferents. Es pot donar el cas que hagués cotitzat per sobre del que ingressés. Si això succeís, la Tresoreria hauria de tornar-li la part que li correspongués.

Però també es pot donar la circumstància que cotitzés per sota dels beneficis. En aquest cas, li tocaria pagar de més a la Seguretat Social fins a cobrir la diferència.

Els canvis més importants a la Declaració

El Reial decret esmentat no només varia en el sistema de cotització, també l'article 96.2 de la Llei 35/2006, publica el diari As. Es tracta de la norma que regula l'IRPF i determina quins col·lectius han d'aportar de manera obligatòria la Declaració de la Renda.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Cal prestar especial atenció a la disposició final primera d'aquest decret. Determina que el nou model de cotització per ingressos deroga el límit existent fins ara. A través del qual quedava fixat que els autònoms havien de fer la Declaració quan tinguessin rendiments superiors als 1.000 euros.

Muntatge amb persona teletreballant i una altra portant una maleta de treball
Els professionals per compte propi han de fer la declaració al marge dels seus ingressos | Getty Images, Canva Pro

Aquesta disposició es pronuncia també sobre la llei d'IRPF. «Estaran en qualsevol cas obligats a declarar totes aquelles persones físiques» que haurien estat d'alta.

Ja fos com a «treballadors per compte propi, al Règim Especial de Treballadors Autònoms o al Règim Especial dels Treballadors del Mar».

Això implica, per tant, que a partir del 2024 canviarà la situació del tot per a un ampli grup de professionals per compte propi. Principalment, per a aquells que obtinguessin uns menors guanys i que podien evitar la presentació de la Renda.

Des de la Seguretat Social es fan estimacions sobre el nombre aproximat de treballadors que hauran de retre comptes amb el fisc. Tot fa indicar que a la darrera campanya de l'IRPF hi va haver al voltant de 200.000 autònoms que no estaven obligats a fer-la. Tot i això, a partir del pròxim exercici fiscal no els quedarà més remei que complir amb aquest tràmit.

Per tant, els canvis que es van emprendre al llarg del 2023 van anar més enllà del sistema de quotes per ingressos reals. Encara que molts ho desconeguessin, també afectarà l'hora de complir amb Hisenda.