Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Obertura terrasses Castelló de la Plana

«Si ho veus, surt corrent»: L'avís d'un expert per no contagiar-te en un bar

El professor José Luis Jiménez alerta de la manca de seguretat en els espais tancats

Obertura terrasses Castelló de la Plana
Un treballador adequant la terrassa d'un bar   | Santi Calaforra

Amb el pas dels mesos i un millor coneixement del coronavirus, la qüestió del contagi per aerosols va anar guanyant protagonisme i cada dia es tenen més dades científiques que avalen aquesta teoria. Cal recordar que els aerosols són aquelles partícules que estan en l'aire després de ser expulsades per la boca. A poc a poc, els experts en la matèria han posat el focus en aquesta via de contagi del SARS-CoV-2.

L'espanyol José Luis Jiménez, un dels grans experts del món de la transmissió per aerosols i professor de Química a la Universitat de Colorado (EUA), ha fet una confessió sobre com ens exposem cada dia a un elevat risc de contagi de coronavirus gairebé sense tenir coneixement d'això.

L'advertència de José Luis Jiménez que passa desapercebuda per a molts

Especialment, el científic espanyol afirma que en moltes ocasions estem molt a prop de contagiar-nos amb el virus, ja sigui en bars, locals comercials, taxis i altres llocs tancats, encara que pensem que es compleixen totes les mesures de seguretat per evitar agafar la Covid-19.

Jiménez ha compartit en una entrevista amb 'RadioCut' diferents aspectes que ha analitzat i que causen un major risc de contagiar-se. «Al principi ens van dir que només s'encomanava a través de superfícies que tocàvem, però la gran majoria de contagis es produeixen a l'hora de respirar. Estem respirant virus surten d'altres persones quan aquestes respiren, parlen, canten o tussen», assenyala el professor i expert.

«Si la teva mascareta no és molt bona, et pots infectar»

«Potser estàs en una botiga o en un taxi i es posen la mascareta quan tu entres perquè abans no hi havia ningú. Llavors, hi són respirant el mateix aire», adverteix Jiménez sobre una manera d'actuar «que es veu en molts llocs». Així les coses, podem tenir el risc de contagiar-nos diverses vegades al llarg del dia. Malgrat tot, si estigués contagiat, la destrossa seria enorme, ja que els aerosols amb el virus ja estarien per tot l'espai.

«Si la persona està infectada, està tirant el virus a l'aire i només deixa d'expulsar els aerosols contagiosos (o n'expulsa menys) quan tu entres i es posa la mascareta, però aquest aire està ple de virus i si la teva mascareta no és molt bona, et pots infectar», afirma l'expert, que reivindica una bona ventilació en llocs tancats.

Per Jiménez, si algú veu aquest fet, el que hem de fer és «sortir corrent». Segons l'especialista, les partícules en l'aire romanen en suspensió entre una 1 i 2 hores. «El que és perillós, i es donen molts casos de contagis, és quan la gent està respirant el mateix aire de la mateixa habitació bastant temps», revela.

L'exemple del tabac que entén tothom

Perquè tots entenguem millor l'exemple dels aerosols en un lloc tancat i el risc de contagi que provoquen, Jiménez fa una comparació amb el que fa el fum que surt de la cigarreta a l'hora de fumar. «No cau a terra ni és un projectil, sinó que surt i es queda flotant. Depenent de la ventilació de l'habituació, el fum va fent coses», explica l'expert.

Finalment, Jiménez assenyala que és vital realitzar diferents activitats a l'aire lliure i confessa que «això és encara millor que ventilar. Però en cas d'haver d'estar en interiors, s'ha de ventilar, passar menys temps amb menys gent i ajustar bé la mascareta», conclou l'entrevista.