Muntatge d'una persona traient diners d'un caixer automàtic i imatges de bitllets

Avís dels experts: el que no has de fer amb la targeta en un caixer automàtic

Una cosa tan habitual com anar al caixer podria esdevenir el teu pitjor malson. Segueix els consells d'aquests experts

La tecnologia avança a passos de gegant, d'això no en tenim cap dubte. La nova era digital comença a cobrar cada cop més terreny a les nostres vides, i ens agradi o no, hem d'adaptar-nos-hi. Encara que és clar, els estafadors també estarien 'inclosos' dins d'aquest pack.

I és que ells són, precisament, els que més aprofiten aquests canvis i situacions per beneficiar-se'n i treure'n partit. Són tants els trucs per estafar la gent que han desenvolupat una estratègia força perillosa.

Això és el que NO has de fer quan vagis a un caixer automàtic

Cada vegada són menys les persones que van amb efectiu a la cartera, i els ciberdelinqüents ho saben millor que ningú. Per aquesta raó, no ens hauria d'estranyar que el cas d'estafes a través d'internet vagi en augment.

Actualment, hi ha una modalitat d'estafa que sembla cada cop més habitual. Parlem ni més ni menys que de l'skimming , que traduït a l'espanyol, significaria "llegir ràpidament o fer un ull". Doncs bé, a grans trets podem definir aquest modus operandi com la manera d'apropiar-se de les dades d'una víctima sense que se n'adoni.

Per això, la forma més ràpida i àgil que tenen els estafadors de fer-se amb aquestes dades és a través dels caixers automàtics. Pel que sembla, l'skimming fa referència al fet de copiar físicament els plàstics, aquest cas, de les targetes de crèdit.

Quan la víctima acudeix al seu caixer, la introdueix i intenta fer-la servir, els delinqüents aprofiten l'ocasió per dur a terme aquest acte delictiu. La majoria dels clients pot ser que no ho sàpiguen, però diverses de les seves dades personals, a més d'estar gravades físicament a la targeta, també queden emmagatzemades a la banda magnètica d'aquesta.

Per això, els estafadors no desaprofiten l'ocasió de desenvolupar pràctiques especialment dissenyades per obtenir aquesta informació. D'aquesta manera, podeu robar tot el contingut de la banda magnètica i transferir-lo a un compte fals.

És possible evitar aquesta estafa?

Tot i que hi ha diferents mètodes per dur a terme una estafa d'aquest tipus, la veritat és que no tot està perdut. Per això, convé prestar especial atenció al caixer al qual acudim, i fixar-nos detingudament en coses que ens facin sospitar.

No obstant això, la Tecnologia Sense fil Avançada (NFC per les sigles en anglès) pot convertir-se en la nostra major aliada. Es tracta d'una tecnologia que actualment és present a tots els telèfons, i que permet l'intercanvi d'informació entre caixers automàtics i dispositius mòbils.

És el que podríem veure, per exemple, a través d'aplicacions de pagament i bitlleteres virtuals. Només cal apropar el nostre telèfon al datàfon per pagar, de forma ràpida i segura. Ja saps, davant del dubte, activa el contactless.