Molt de compte si tens un gat a casa. Desconèixer l'avís que han fet els experts podria posar en risc tant el seu benestar físic com el teu.
Els animals poden arribar a ser la millor companyia per a l'ésser humà, sens dubte. Això no vol dir, però, que ens hàgim de relaxar i oblidar de la seva cura higiènica, ja que els animals no estan exempts de certes malalties. En el cas dels gats, per exemple, hi ha un paràsit que es pot tornar especialment perillós.
El paràsit del gat que has de tenir controlat: pot contagiar les persones
Si bé les persones podem emmalaltir i contagiar-nos de mil virus i bacteris, els animals també són susceptibles de fer-ho. Fins i tot si es tracta d'animals domèstics: cap no n'està exempt.
No obstant això, hi ha una malaltia que crida especialment l'atenció. No només els veterinaris i professionals de la salut, sinó també les persones que tenen gats han de vigilar amb ella.
Estem parlant de la famosa 'toxoplasmosi', una malaltia que es produeix a conseqüència d'una infecció pel paràsit Toxoplasma gondii. Aquest paràsit és un dels més comuns a tot el món.
Tal com estableix l'Organització Mundial de la Salut (OMS), s'estima que prop del 30% de la població mundial és portadora d'aquest paràsit.
Les vies de contagi d'aquest paràsit
Habitualment, la infecció sol contraure's per diverses vies: en menjar carn crua o mal cuinada, en transmetre's entre mare i fill i, també, a través dels gats. Centrant-nos en aquesta última via de contagi, cal ressaltar que els gats en si no són pròpiament els responsables del contagi: més aviat, la causa la trobem a la seva femta.
Però, calma, perquè de manera general els felins i els gats domèstics no van 'desprenent' la infecció a tort i a dret. El paràsit en qüestió es troba concretament a l'intestí del gat.
Per això, a més de tenir cura amb els aliments que consumim, hem de ser especialment curosos amb la higiene que duem a terme amb els nostres animals.
Què podem experimentar després del contagi?
Quan una persona es contagia de toxoplasmosi, pot començar a experimentar una sèrie de símptomes lleus, habitualment semblants als d'una grip o refredat. Durant la primera fase de la infecció, és possible que el paràsit estigui 'dormint' al cervell. A partir d'aquí, pot donar lloc una infecció crònica i silenciosa.
La majoria de persones infectades no arriben a presentar símptomes, però d'altres sí que ho poden fer. Entre els més característics, podem trobar mal de cap, febre, fatiga i ganglis inflamats.
I això per què passa? Doncs bé, un estudi dut a terme per investigadors de la Universitat d'Estocolm (Suècia) han descobert un fet molt interessant: la ràpida propagació del paràsit.
Els investigadors han descobert que el paràsit toxoplasma utilitza una proteïna per reprogramar el sistema immunitari. D'aquesta manera, infecta les cèl·lules immunitàries i la seva identitat.
Com afecta la infecció a les nostres relacions?
Per fer-ho, el paràsit injecta aquesta proteïna al nucli de la cèl·lula, i així aconsegueix canviar-li la identitat. Per tant, totes les cèl·lules infectades es creuen que han canviat, i que són un altre tipus de cèl·lula.
A conseqüència d'això, les cèl·lules infectades (que no haurien de viatjar per l'organisme) ho aconsegueixen, i a més amb gran rapidesa. Així, el paràsit aconsegueix estendre's per tot el cos.
Actualment, la majoria de persones sanes i infectades no necessiten cap tractament per a la toxoplasmosi. Tot i això, si es presenten símptomes i signes aguts, és probable que el metge decideixi administrar algun tractament.
La toxoplasmosi és una malaltia que no hauríem d'obviar. Tot i que totes les persones podem ser susceptibles de contraure-la, per als nadons i per a les dones embarassades pot ser especialment perillós.