Una dona estornudant amb la mascareta posada.

Experts ja avisen: Els símptomes d'Òmicron que hem de vigilar en els pròxims dies

Alguns dels símptomes de la nova variant es podrien confondre amb una simple ressaca, així que caldrà vigilar aquest Nadal

Nadal és a la cantonada i Espanya té els ulls fixats en la nova variant del coronavirus Òmicron. Durant les últimes setmanes, els casos han augmentat exponencialment i la por és cada cop més gran.

A diferència d'altres onades, aquesta no està provocant una gran allau de morts ni ingressats a l'UCI. No obstant això, cal tenir clar sí els casos estan augmentant i podria ser pitjor.

Les vacunes haurien ajudat molt a frenar les morts i els símptomes greus, malgrat la gran transmissió del virus que hi ha ara mateix. Tot i això, segons els experts, no cal abaixar la guàrdia. La situació es podria tornar a descontrolar.

Tres infermeres en l'UCI de l'Hospital Isabel Zendal de Madrid.
Els hospitals no viuen una situació tan crítica com en altres onades. | GTRES

Per això, alguns experts han posat el punt de mira en els símptomes que produeix la variant Òmicron. El més important per poder detectar un cas de coronavirus és que la persona sàpiga reconèixer els símptomes que pateix.

Cal tenir en compte que amb la població cada cop més immunitzada, hi ha moltes més persones que passen el coronavirus com un simple refredat. Algunes podrien no saber que s'han contagiat si no es fan algun tipus de prova que ho indiqui.

Òmicron o ressaca? Es poden confondre els símptomes

Fins ara s'havia dit que els símptomes d'Òmicron no distaven gaire dels que ja es coneixien fins ara: tos seca, fatiga i, en aquest cas, també congestió nasal.

Tot i això, alguns experts del Regne Unit han apuntat que la cosa no queda aquí. Hi ha altres símptomes identificatius d'un contagi d'Òmicron que serien diferents d'altres soques. «Semblen ser més variats i potencialment més subtils», assegura el doctor Adam Caputa.

Un home amb mascareta mirant per una finestra
Espanya lluita ara mateix contra Òmicron. | GTRES

Els experts han llançat un avís important: cal tenir molta cura aquest Nadal. Fàcilment es podria confondre el coronavirus amb una ressaca de tota la vida.

Així és, sembla que Òmicron provoca uns símptomes força similars als d'una ressaca després d'una nit de festa. Així, els experts destaquen que és important reconèixer i diferenciar bé què ens passa.

«Per Nadal, la gent surt de festa i l'endemà es troben cansats, suposadament per l'alcohol», explica Caputa. Tanmateix, assegura que aquest any els símptomes podrien no ser d'una simple ressaca, sinó d'un contagi d'Òmicron.

Alguns dels possibles símptomes d'Òmicron poden ser sensació de fatiga, cansament extrem, mal de cap o molèsties musculars.

Com es pot veure, problemes lleus de salut que es poden arribar a confondre amb la ressaca.

«Després d'aproximadament 24 hores, normalment esperaríem que la ressaca es calmés i tots els símptomes desapareguessin. Per això, si persisteixen, el més probable és que sigui una infecció per Òmicron», assegura l'expert.

Diverses persones fent un sopar de Nadal amb barrets de Pare Noel i mascareta.
Les reunions nadalenques amb més alcohol del compte poden passar factura i fer confondre el coronavirus amb una ressaca. | iStockPhoto (DisobeyArt)

«Si després de descansar, dinar i ficar-se al llit o al sofà, els símptomes milloren probablement no és Òmicron», afirma. En aquest cas, estaríem de sort i podria no ser un contagi de coronavirus.

De totes maneres, els experts aconsellen realitzar proves de detecció del virus en cas de detectar més d'un símptoma com aquests.

«És realment prudent pensar a fer proves i aïllar-se hi ha una combinació de símptomes», afirma el doctor.