Fernando Simón, durant una roda de premsa el 3 de maig de 2020

L'avís de Simón a tots els joves: «Aniran transmetent el coronavirus»

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha advertit del perill que suposa no respectar la distància mínima

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha advertit als joves que s'estan reunint en grups aquests dies, aprofitant l'inici del desconfinament, que si no mantenen la distància, «aniran transmetent» el coronavirus  «fins que arribi als que sofriran».

«El problema és que tots aquests joves que es reuneixen, que s'ajunten, mentre mantinguin les distàncies adequades de manera correcta, no estan posant en perill ningú, però quan deixen de mantenir aquestes mesures de precaució, el problema no és que ells sofriran, és que aniran transmetent la malaltia  fins que arribi a aquells que sí que sofriran», ha avisat Simón aquest dimecres 6 de maig durant la roda de premsa posterior a la reunió del Comitè de Gestió Tècnica del Coronavirus.

Demana «no tirar per terra tot l'esforç»

Preguntat per la gent que sembla no tenir por al contagi i pels adolescents  que estan quedant amb els seus amics aprofitant la desescalada, Fernando Simón ha demanat «no tirar per terra tot l'esforç» que s'ha realitzat fins ara per a frenar l'expansió del virus, per «córrer més del compte».

«M'agradaria que el missatge fos eficaç, puc entendre que després de tants dies la gent té ganes de sortir, d'expandir-se, hem fet un esforç entre tots excepcional i estem baixant el nombre de casos  molt ràpid, seria molt trist que per uns pocs dies d'ànsies, de sortir més de pressa del recomanable, perdéssim tot el que hem guanyat», ha insistit.

A més, ha dit que entén que aquells que no han sofert el coronavirus ni ho han viscut de prop «tinguin menys percepció de por» i ha reconegut que ara el risc de transmissió «és molt baix» perquè hi ha «cada vegada menys casos i menys punts de transmissió», però ha aclarit que «encara n'hi ha» i ha demanat tenir «només dos mesos de memòria» per a recordar que «aquesta epidèmia  ha estat molt més explosiva del que ningú pensava».

«Fer un pas enrere seria terrible per a la població i per als professionals sanitaris que s'han deixat la pell i no crec que puguin aguantar una situació semblant», ha subratllat.

En la fase zero del pla de desconfinament dissenyat pel govern, es permet la sortida al carrer per franges horàries depenent del grup d'edat. En el cas dels joves a partir de 15 anys poden sortir, igual que la resta d'adults fins a 70 anys, al matí de 6.00 a 10.00 hores i a la nit, de 20.00 a 23.00 hores, però no poden fer-ho en grups sinó solo amb una persona convivent.

No obstant això, aquest cap de setmana, la Policia Municipal de Madrid va dissoldre gairebé 70 petites festes alcohòliques en les quals participaven grups de joves per tota la capital.