Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de Gonzalo Bernardos

L'avís de Gonzalo Bernardos a tots els catalans que es jubilaran aviat

Gonzalo Bernardos posa èmfasi en un detall molt important que hem de tenir en compte

Gonzalo Bernardos envia un missatge a tots els que es jubilaran d'aquí a una mica. Han d'estar molt atents per no endur-se una decepció a última hora. El popular economista posa èmfasi en la necessitat de revisar a fons el full amb les cotitzacions històriques que envia la Seguretat Social.

«Si us plau, mirin-la, que no els agafi de sorpresa», va dir a La Sexta. En aquest document apareixen totes les cotitzacions del treballador al llarg de la trajectòria laboral. Bernardos insisteix que «és molt important per poder veure, si tenen diverses feines, si en totes es cotitza».

No seria la primera vegada que algú vol sol·licitar aquesta pensió i s'emporta un terrible ensurt. Comprova a les dependències de la Seguretat Social que havia exercit una feina durant anys, però sense que cotitzés.

En qualsevol cas, sempre seria convenient informar-se'n cada vegada que canviem de feina. Seria una manera important de detectar qualsevol irregularitat i així poder denunciar-ho també.

Aquest full que envia l'organisme estatal té un caràcter purament informatiu. L'envien al domicili a aquells que estiguin propers a retirar-se. Tot i això, també es pot consultar per internet amb només facilitar el número de mòbil i el DNI.

En què ens hem de fixar, segons Gonzalo Bernardos

Si vols conèixer les teves cotitzacions, pots fer aquest tràmit a través del web de la Seguretat Social, a la secció de 'Ciutadans'. Al document que se'ns facilitarà apareix tota la informació sobre les bases de cotització. També els diferents règims de la Seguretat Social en què hem treballat.

Foto de l'economista Gonzalo Bernardos.
Gonzalo Bernardos demana que es revisi el document de la Seguretat Social. | La Sexta
 

Si el que t'interessa és conèixer els períodes d'alta i baixa en aquest organisme, heu de consultar l'apartat 'La vostra vida laboral'. A més, tindràs accés a les diferents empreses on has estat assegurat, el nombre de dies d'alta i l'activitat per compte propi.

Poden semblar dades insignificants moltes vegades, però resulten de gran rellevància per accedir a la jubilació. Has de prestar atenció per fer els càlculs corresponents que et permetin conèixer l'import de la teva pensió. Revisa, a més, que no hi hagi errors i es pugui aconseguir íntegrament aquesta prestació.

Si detectes alguna anomalia, sempre pots reclamar la correcció de dades o fins i tot la incorporació d'alguna nova. Quan es tracti d'assalariats, se'ls facilita la jornada, el tipus de contracte i el grup de cotització.

Les dades que faciliten a empleats i autònoms

Els professionals per compte d'altri disposen de totes les dades sobre l'última base de cotització disponible i la quota que s'aporta al règim. A més, els apareixerà la quantitat que cotitza l'empresari per ells.

Un treballador a l'obra
Els treballadors disposaran d'una gran quantitat d'informació en aquests informes. | GTRES
 

Hi ha un enllaç directe al document de consulta per conèixer qualsevol informació sobre períodes previs. En una situació similar es troben els treballadors per compte propi. Els autònoms tenen al seu abast una sèrie de dades de rellevància.

Entre ells, el procés d'alta a la Seguretat Social, l'activitat, la quota i l'asseguradora que cobreix la cotització. Per això, cal tenir una identificació digital o demanar enviar aquests informes per correu. Això sí, intenta confirmar que a la Tresoreria tinguin actualitzada la teva adreça.

La clau: augmentar la base en els últims 25 anys

Perquè la nostra pensió de jubilació sigui tan alta com sigui possible, no n'hi ha prou amb complir els 37 anys de cotització. També exigeixen que la base de cotització sigui elevada durant els 25 anys anteriors a la retirada.

És important que estiguem atents a tots aquests detalls, ja que moltes vegades no ens adonem dels problemes fins al moment de la retirada, que és quan més ens interessa.