Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de dues persones celebrant un premi de la Loteria de Nadal.

Com evitar que Hisenda es quedi amb una part del teu premi de la Loteria

Una aplicació permet deslliurar-te dels impostos mitjançant el pagament d'una petita assegurança

En aquest context de crisi econòmica i inflació disparada, molts catalans tenen la mirada posada el 22 de desembre. Aquest dia se celebrarà el tradicional sorteig de la Loteria de Nadal al Teatro Real de Madrid. Es repartiran 2.500 milions d'euros en premis, més diners que mai.

Cal tocar de peus a terra, ja que la possibilitat que et toqui 'El Gordo' és d'una entre 100.000 (o un 0,00001%). Diuen que és com obrir una llista telefònica a l'atzar, assenyalar amb el dit i que encertis el teu nom. Però els miracles també passen, i aquest pot ser definitivament el teu any.

Per si de cas, has d'estar preparat davant de la possibilitat que et toqui 'El Gordo' o un segon o tercer premi. Com ja sabràs, aquests grans premis estan subjectes a fiscalitat i, per tant, Hisenda te'n treu una part. Tret que facis servir l'única eina que existeix per no pagar impostos a la loteria.

Com deslliurar-te d'Hisenda

Ara hi ha una forma legal de no haver de donar una part del teu premi a l'Agència Tributària. Laguinda és una aplicació per jugar a la loteria en línia i t'ofereix l'opció d'assegurar el 100% del teu premi. Per això, has de pagar una quantitat addicional a cada compra en línia, en concepte d'assegurança.

Loteria
Has de preparar-te per si aquest any et toca 'El Gordo'. | EP
 

Això serveix tant per a la Loteria de Nadal com per a la resta de jocs d'apostes i loteria (com ara La Primitiva o l'Euromilions). Amb cada dècim que compris o cada aposta que facis pots pagar uns diners extres. Si guanyes, l'aplicació et reemborsa la quantitat que t'ha tret Hisenda.

Aquesta opció permet que t'emportis el premi íntegre del teu premi si ets el guanyador, i t'oblidis d'Hisenda. El preu d'aquesta assegurança és de 0,15 euros a La Bonoloto, 0,25 a La Primitiva, i 0,50 a l'Euromilions. En el cas de la loteria de Nadal, hauràs de pagar un extra de tres euros.

I si et toca pagar?

És a dir, que per tres euros més (la butlleta costaria 23 euros en comptes de 20) t'assegures de cobrar el premi íntegre. En tot cas, és una opció voluntària i, si decideixes no pagar l'assegurança, hauràs de donar una part del premi. Recorda que estan subjectes a fiscalitat els premis de més de 40.000 euros.

Així, si guanyes 'El Gordo' amb un dècim, els primers 40.000 euros dels 400.000 del premi estarien exempts de pagament. Dels 360.000 restants, Hisenda et trauria el 20%, és a dir, 72.000. Els 288.000 restants més els 40.000 que et van quedar nets sumen 328.000, la quantitat que finalment t'enduries.

En el cas del segon premi, Hisenda es queda amb 17.000 i amb el tercer premi perdries 2.000 euros. Pel preu de tres euros t'estalviaries haver de pagar 72.000 euros, 17.000 o 2.000. I l'única manera de fer-ho és a través d'aquesta aplicació, ja que és perfectament legal.

La declaració de la renda

Si has guanyat la loteria i has de pagar a Hisenda, no et preocupis, perquè l'entitat organitzadora del sorteig s'encarrega de la gestió. Quan ingressis la quantitat al teu compte faran automàticament la retenció dels impostos. Només has de comprovar que t'hagin tret el 20%.

Foto d'una mà amb bitllets de 50 euros.
Si guanyes un premi gran de la Loteria, has de pagar impostos. | CatalunyaDiari
 

Si per alguna raó no ho han fet, has de presentar una autoliquidació a Hisenda abonant la quantitat. Si no ho fas, et podries ficar en un bon embolic, ja que podria tenir conseqüències econòmiques o penals. Recorda que els diners que guanyis no se sumen a la base imposable del teu IRPF.

A la declaració de la renda pagues l'IRPF, i el que et toca pagar es calcula segons els ingressos de l'any anterior. En aquest cas, els premis de loteria no compten i, per tant, no hauràs de pagar de més a la declaració. Només hauries de pagar de més si inverteixes amb aquests diners i obtens guanys.