Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una mà netejant la finestra d'un cotxe.

La surrealista restricció que ja s'està aplicant a Barcelona amb el teu cotxe

Es prohibeix regar jardins més de dues vegades per setmana i piscines de comunitats veïnals, entre altres mesures

Tot i que l'alerta per sequera a la conca Ter-Llobregat no s'activarà oficialment fins a aquest divendres, Barcelona s'ha avançat i ja aplica restriccions d'aigua. L'ajuntament de Barcelona tancarà els brolladors de fonts ornamentals que utilitzen aigua potable i traslladarà a la nit gran part del reg d'arbres. També imposa altres mesures tot i que no afectaran en el dia a dia dels habitants, ha afirmat el consistori. 

El regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha assegurat que «en aquesta fase d'alerta podem estar tranquils i els barcelonins gairebé no percebran les mesures anti sequera». En els darrers anys la ciutat ja s'ha contingut de forma considerable en el consum d'aigua, passant dels 170 litres per persona i dia als 147 litres actuals. Aquestes dades engloben tots els usos d'aigua, siguin de serveis municipals, industrial o domèstic.

No es pot regar jardins ni omplir piscines

El consistori de la capital catalana ja ha impulsat l’aprofitament d’aigua freàtica, en substitució d’aigua potable. Les mesures ja han entrat en vigor aquest dimecres, vint-i-tres de novembre i de forma general no tenen impacte l’ús domèstic perquè es manté tal com està l’abastiment d’aigua per beure. Tot i això, Badia ha avisat que el decret de la Generalitat prohibeix omplir piscines i regar jardins més de dos cops per setmana a les finques particulars.

Paral·lelament, l’empresa concessionària, Aigües de Barcelona, en el cas de la ciutat, controlarà els consums de les finques privades i, en cas de detectar un consum similar, avisarà l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Si es demostra que una comunitat de veïns s’ha saltat les prohibicions del govern, se’ls podria imposar una sanció.

Una mesura que afectarà a més d'un

Una altra mesura que si afectarà aquells que els hi agrada tenir el seu vehicle net i polit, serà que no es podran rentar els cotxes amb mànega. Els equipaments esportius municipals, en un principi també tenen sistemes d’aprofitament de l’aigua que els permetrà continuar funcionant amb normalitat.

Tanmateix, l'impacte de sequera si serà visible a ple carrer amb el tancament de les fonts ornamentals que utilitzen aigua potable: representen un 42% del total de fonts ornamentals. La resta funcionen amb aigua freàtica i, per tant, continuaran brollant amb normalitat. Les fonts públiques per hidratar-se no patiran restriccions.

També hi haurà canvis en el reg de l'arbrat. En els casos que es faci servir aigua potable, es traslladarà a les nits, entre les 20 i les 8 hores de la nit, per aprofitar les hores de menys sol. La neteja de carrers amb aigua no patirà cap restricció perquè la majoria de camions, un 80%, ja fan servir aigua freàtica.