Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'un agent de la Guàrdia Civil d'esquena, i diverses imatges dels logos dels supermercats Mercadona, Lidl, Carrefour, amb una imatge d'una dona espantada

Molta atenció a Lidl, Mercadona i Carrefour: la Guàrdia Civil alerta d'una gran estafa

Les autoritats alerten d'una estafa cada cop més estesa i pot arribar a buidar tot el teu compte bancari

La Guàrdia Civil ha llançat una advertència sobre una nova estafa que s'estén com la pólvora pels supermercats de tot el país. Es tracta d'un tipus d'estafa difícil de detectar, i que no para de sumar víctimes.

Els delinqüents es fixen especialment en les grans cadenes, que són les que compten amb una clientela més gran. Les víctimes, generalment d'edat avançada i gent despistada, es poden quedar sense diners en poc temps, per la qual cosa cal extremar les precaucions.

En què consisteix l'estafa del supermercat de què adverteix la Guàrdia Civil?

El modus operandi dels estafadors és força senzill, però també efectiu. Els delinqüents s'aprofiten de la distracció dels clients als supermercats per dur a terme el seu pla.

Muntatge amb una persona amb un carret al passadís d'un supermercat i tres signes d'exclamació de color vermell
Els delinqüents aprofiten els descuits per robar les víctimes | Getty Images Pro, form and form

De manera general, l'estafa comença quan un individu s'acosta a la víctima amb una excusa qualsevol, com demanar ajuda per trobar un producte o preguntar per una adreça. Mentre la víctima està distreta, un altre còmplice s'acosta al carret de compres i roba la cartera o la bossa.

En alguns casos, els estafadors fins i tot utilitzen dispositius electrònics per clonar targetes de crèdit o dèbit en qüestió de segons. La Guàrdia Civil ha assenyalat que aquests delinqüents són molt hàbils i poden actuar en qüestió de minuts.

Com identificar els estafadors?

La Guàrdia Civil ha proporcionat alguns senyals d'alerta per ajudar els consumidors a identificar possibles estafadors. Entre les més comunes es troben les següents:

  • Persones que s'acosten massa: Si algú envaeix el teu espai personal sense motiu aparent, estigues alerta.
  • Sol·licituds d'ajuda inusuals: Desconfia de persones que et demanin ajuda de manera insistent o que intentin distreure't.
  • Comportament sospitós: Si notes a algú rondant sense un propòsit clar, podria ser un senyal d'alerta.
Muntatge d'un carretó de la compra i un ciberdelinqüent
Quan vagis al supermercat roman atent a les actituds sospitoses | Danilin de Getty Images Signature, Thomaguery

D'altra banda, per evitar caure en aquesta mena d'estafes, la Guàrdia Civil recomana seguir algunes mesures de precaució:

  • Mantingues les teves pertinences a la vista: Mai deixis la teva bossa o cartera al carret de compres sense supervisió.
  • Desconfia d'estranys: Si algú se t'acosta amb una excusa poc convincent, mantingues la guàrdia alta.
  • Utilitza mètodes de pagament segurs: Opta per pagar amb targeta de crèdit o dèbit i evita portar grans sumes de diners en efectiu.
  • Revisa els teus estats de compte: Revisa regularment les transaccions bancàries per detectar qualsevol activitat sospitosa.

La importància de denunciar

Una altra de les coses que recorda la Guàrdia Civil és la importància de denunciar qualsevol intent d'estafa. Si sou víctima o testimoni d'una estafa en un supermercat, és crucial que informeu les autoritats immediatament.

La denúncia no només ajuda a capturar els delinqüents, sinó que també preveu que altres persones caiguin al mateix parany. Per això, informar aquest tipus d'actes ajudarà les autoritats a actuar en conseqüència.