Foto d'uns bitllets de 20 i 50 euros.

Avís d'Hisenda sobre el xec anticrisi de 200 € i la Declaració de la Renda

Els beneficiaris d'aquesta ajuda reben una notícia amb què no comptaven

Els futurs beneficiaris del xec anticrisi de 200 euros acaben de rebre un avís d'Hisenda referent a la declaració de la renda. La mesura adoptada per l'Agència Tributària potser tirarà enrere més d'un que tenia previst sol·licitar la citada ajuda.

Va ser una de les propostes que va plantejar el Govern les últimes setmanes per fer front a la pujada dels preus dels aliments. La intenció és que arribi a uns 4,6 milions de llars. Tot i això, amb el pas dels dies es van coneixent noves condicions pel que fa a la petició d'aquesta.

El cobrament del xec haurà de ser declarat

Aquest xec de 200 euros es va plantejar al seu moment com una subvenció molt interessant pensant en les persones en situació de vulnerabilitat. Però, també amaga una lletra petita que pot fer que no ens sigui tan rendible a la llarga.

El Ministeri d'Hisenda i Funció Pública va confirmar que els beneficiaris d'aquesta ajuda li poden donar l'ús que considerin oportú. En principi, estava pensada per comprar aliments, però hi ha hagut un canvi de plans sobre la marxa. Podran adquirir amb aquests diners el que vulguin.

Això sí, l'Agència Tributària ja ha advertit que la subvenció s'ha de tributar a la declaració de la renda. Cosa que ha agafat per sorpresa algun contribuent. Des de l'Executiu ja van avisar que molts dels beneficiaris estarien exempts de presentar-la pels seus baixos ingressos.

Imatge d'una oficina d'Hisenda
L'agència tributària confirma que l'ajuda tributarà a la declaració de la renda | Europa Press

 

Com ens afectarà a l'hora de fer la declaració de la renda?

Només podran tenir accés a aquest xec de 200 euros els que tinguin unes rendes per sota dels 27.000 euros anuals. El seu patrimoni, a més, no ha de superar els 75.000 a l'any excloent-ne l'habitatge habitual.

Hi ha diversos col·lectius, però, que malgrat no assolir aquestes xifres tampoc tindran accés a l'ajuda. Són els pensionistes i els perceptors de l'Ingrés Mínim Vital (IMV).

La justificació que han donat des del Govern és que aquests grups de població ja han patit un augment important en les seves pagues. En el cas dels primers, han vist millorades les prestacions un 8,5%, davant el 15% dels que cobren l'IMV.

Com apunten des d'Hisenda, el xec tributa com a guany patrimonial a l'impost sobre la renda (IRPF). Això significa que caldrà incloure'l a la declaració de la renda del pròxim any, el 2024, ja que es concedirà aquest exercici

Tot i això, hi ha ciutadans que, en no reunir les exigències mínimes que imposa l'Agència Tributària, no tindran l'obligació de presentar-la.

Cal recordar que la quantitat mínima per fer la declaració de la renda és de 21.000 euros anuals. Per tant, un percentatge elevat dels que percebran l'ajuda de 200 euros no tindran l'obligació de presentar aquest tràmit.

Foto d'una mà amb bitllets de 50 euros.
El xec de 200 euros es podrà demanar a partir del 15 de febrer | Getty Images

En què consisteix l'ajuda de 200 euros?

Aquesta ajuda directa va ser aprovada pel Govern dins del tercer paquet de mesures anticrisi. Consistirà en un ingrés que es farà en un únic pagament de 200 euros per mitjà d'una transferència bancària.

Per fer-ho, en el moment de presentar la sol·licitud caldrà facilitar un número de compte del titular de l'ajut. El termini per demanar aquesta subvenció s'obre el pròxim 15 de febrer i es prolongarà fins al 31 de març.

Encara no han informat sobre els terminis d'abonament. Però, tenint en compte les vegades anteriors, el més probable és que oscil·li entre un i dos mesos. L'Agència Tributària, de moment, ja ha activat la pàgina web on informa sobre l'ajuda de 200 euros.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp