Imatge d'un senyal de trànsit que indica la ITV

La DGT avisa: els vehicles que hauran de passar la ITV cada sis mesos el 2023

La DGT anuncia novetats importants per a aquest any

Queda clar que el 2023 és un any de canvis en tots els àmbits. Ara, la Direcció General de Trànsit (DGT) també se suma a la llista amb noves idees. Unes propostes que han començat a posar-se en funcionament aquest mateix mes de gener.

En aquesta ocasió, la DGT ha avisat d'importants modificacions a la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV). Si ets propietari d'un automòbil, segueix llegint: a partir d'ara, potser et tocarà passar la ITV cada sis mesos.

La ITV arriba amb canvis aquest 2023

Com bé sabran els conductors, la ITV és una revisió en què s'examina l'estat d'un cotxe. S'hi comprova el correcte funcionament dels frens, dels elements de seguretat i del comptaquilòmetres, entre altres aspectes. 

La inspecció se sol fer cada cert període de temps, en funció de l'antiguitat i les condicions de l'automòbil.

En aquest sentit, els cotxes amb menys de 10 anys han de passar la revisió cada 2 anys i, en el cas els turismes que superin els 10 anys, cada 12 mesos. Tot i això, amb la nova normativa, aquest interval podria veure's reduït per a alguns vehicles.

Foto de la ITV.
La ITV és una revisió que examina l'estat d'un vehicle. | Prefectura de Trànsit
 

Aquests són els vehicles que han de passar la ITV cada sis mesos

Com ja s'havia comunicat, la ITV arriba amb grans canvis aquest 2023. El Govern espanyol va avalar l'actualització de la normativa, que inclou que, d'ara endavant, alguns vehicles hauran de passar el control tècnic cada sis mesos.

Els automòbils afectats per aquesta modificació són els vehicles lleugers destinats a la càrrega de mercaderies, amb una Massa Màxima Autoritzada que no superi els 3.500 quilos i amb una antiguitat de més de 10 anys.

Altres modificacions de la DGT

Tot i això, aquest no és l'únic canvi que s'ha aplicat amb l'entrada de l'any nou. El Govern espanyol també ha considerat l'aplicació d'un annex I del Reial decret 920/2017, del 23 d'octubre. S'hi inclouen els nous aspectes que es tindran en compte a l'hora de passar la ITV.

Així doncs, la pròxima vegada que demanis cita per a la inspecció, també es revisarà si el teu vehicle porta incorporat l'aparell de trucada d'emergència 'eCall'. Tot i que aquesta no és l'única modificació.

1. Revisió del tauler de control

Una de les novetats que arriba de la mà de la nova ITV té a veure amb la comprovació del sistema electrònic del vehicle. En aquest sentit, s'examinarà el tauler de control per corroborar que totes les dades són correctes.

Amb aquesta revisió, es podrà comprovar si la centraleta del turisme ha patit alguna manipulació o fallada tècnica que faci variar les dades. A través del panell electrònic, també es verifica el model d'emissions contaminants dels turismes amb nivells EURO 5, EURO 6 i EURO VI.

Foto de l'interior d'un cotxe.
La revisió del tauler de control del vehicle formarà part de la ITV. | Getty Images
 

2. Verificació del número de bastidor

El número de bastidor, també conegut com a VIN (Vehicle Identification Number), es tracta d'una sèrie de dígits que és exclusiu per a cada vehicle.

Està compost per 17 nombres aleatoris i serveix per tenir registrats tots els cotxes que circulen per Europa. Així doncs, d'ara endavant, a la ITV es verificarà el número de bastidor del cotxe per corroborar que les dades són correctes.

La multa que pots rebre per conduir amb la ITV caducada

La Inspecció Tècnica de Vehicles és un tràmit que has de passar tant sí com no perquè el teu cotxe sigui catalogat com a apte per circular.

La sanció que haurà de pagar el propietari del vehicle, en el cas de tenir la ITV caducada, és de 200 euros. De la mateixa manera, el titular té l'obligació de passar la revisió.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp