Imatge del Banc d'Espanya a la nit

Avís del Banc d'Espanya: els 3 moviments que mai has de fer amb els teus diners

Tingues en compte aquests consells del Banc d'Espanya per no equivocar-te

Si hi ha una paraula que hem sentit llarg i estesa al llarg del 2022 és inflació. I malgrat que no tots saben què significa de forma tècnica, la veritat és que tots l'hem patit en el nostre dia a dia.

En general, tots els espanyols l'hem notat a finals de mes, veient com ha anat baixant el nostre poder adquisitiu al llarg de tot l'any. En aquest sentit, el Banc d'Espanya ha decidit llançar alguns consells.

Una de les coses en què es pensa primer quan arriben èpoques d'inflació és invertir. Tot i això, cal tenir en compte les recomanacions de l'organisme oficial per no fallar en l'intent.

Què és la inflació, un problema actual

Abans de conèixer quines tres coses no hauries d'invertir segons el Banc d'Espanya, cal conèixer què significa la inflació en realitat. Com indiquen des del Banc Central Europeu: «En una economia de mercat, els preus dels béns i dels serveis estan subjectes a canvis. Alguns augmenten i d'altres disminueixen».

Bitllets de 50 i 20 euros en una mà, sobre una taula de fusta
La inflació existeix quan hi ha una pujada general de preus | Getty Images

A més a més, «hi ha inflació quan es produeix un augment general dels preus, no només d'articles individuals, que dona com a resultat que per cada euro es puguin adquirir avui menys béns i serveis que ahir». En altres paraules, com indiquen: «La inflació redueix el valor de la moneda amb el temps».

Aquestes són les 3 coses en què no heu d'invertir segons el Banc d'Espanya

Ara que coneixes millor el significat d'inflació, el Banc d'Espanya ha decidit llançar un avís a tothom que vulgui invertir en aquesta època. En aquest sentit, sembla que hi ha tres coses que segons l'organisme oficial no són recomanables.

En general, es tracten de l'habitatge, la borsa i el deute. Segons el banc espanyol, aquests no serien els actius més recomanats per evitar la inflació. En canvi, el Banc d'Espanya creu que el millor és invertir en primeres matèries. En concret, a l'energia, als metalls preciosos, així com a industrials.

Imatge de la façana del Banc d'Espanya
El Banc d'Espanya no recomana invertir en cap habitatge, borsa o deute | Getty Images

Aquestes són les recomanacions de l'organisme oficial

Des del 2021 fins al 2022 ha cridat l'atenció el bon comportament que han tingut les primeres matèries energètiques. Això és perquè hi ha hagut un gran increment dels preus d'algunes, com el petroli i el gas.

Per la seva banda, els metalls preciosos i les primeres matèries industrials, com pot ser el coure, han tingut un pitjor rendiment del qual s'esperava. Això ha succeït per l'augment dels tipus d'interès i per la por d'un alentiment del creixement econòmic. Aquests dos factors enfonsen la inversió industrial, així com la demanda de les primeres matèries que li competeixen.

El problema d'invertir en períodes d'inflació

D'acord amb el Banc d'Espanya, els estalviadors no acaben de conèixer quins actius són els més recomanables a les èpoques d'inflació. Tanmateix, això és fàcil de detectar fent una anàlisi dels fluxos d'inversió.

Des de la meitat del 2021 van començar a incrementar-se els preus, superant els nivells raonables. Així mateix, va créixer la inversió en fons que inverteixen en bons indiciats a la inflació. És a dir, aquests actius s'han fet servir com a cobertura.

Tot i això, segons l'organisme: «No és evident que els fluxos nets registrats per les altres classes de fons hagin estat condicionats per l'increment en el nivell de preus».

Pel que fa als fons convencionals, com indiquen a El Mundo, han patit sortides de capital. Tot i això, el supervisor no és capaç d'explicar si això s'ha degut a l'enduriment de la política monetària o, al seu lloc, als riscos inflacionaris.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp