Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general de professionals sanitaris treballant en una unitat d'UCI de l'Hospital del Mar amb pacients amb covid-19

L'avís que arriba des dels hospitals: «Cada cop hi ha més joves a l'UCI»

Els metges de la Comunitat de Madrid alerten a causa de la complicada situació que estan vivint els hospitals

Pla general de professionals sanitaris treballant en una unitat d'UCI de l'Hospital del Mar amb pacients amb covid-19
L'avís que arriba des dels hospitals: «Cada cop hi ha més joves a l'UCI»| Catalunya Diari

La Comunitat de Madrid reviu aquestes setmanes la situació dramàtica que va patir en la primera onada de la pandèmia. La incidència acumulada s'ha multiplicat per més de quatre en sis setmanes, passant de 190,95 casos a primers de desembre fins als 904,24 per cada 100.000 habitants d'ara mateix. Unes dades que es noten en els centres espanyols.

Els centres sanitaris estan començant a notar la saturació d'aquesta tercera onada de Covid: «Venen famílies senceres afectades, cosa que no va succeir en la primera onada ni a l'estiu. A més, observem que pacients cada vegada més joves o de mitjana edat requereixen ingrés i alguns acaben a l'UCI», explica al diari 'ABC' el doctor Luis Díaz, metge d'Urgències Generals en el Severo Ochoa.

El drama que avisaven els metges espanyols

El metge del Severo Ochoa confessa que està havent-hi una «pujada de contagis que sembla ser un mur vertical. Ho estàvem avisant i hem vist, entre tristesa i desesperació, com des de principis de desembre augmenten els casos», explica. «Després de Nadal, com era previsible, s'han disparat els casos. Les famílies a la fi reconeixen que han estat tots junts, i la transmissibilitat ha augmentat de manera exponencial, tot i que cal analitzar encara si es deu a la soca britànica», sentència.

Des del mes de desembre hi ha un altre aspecte que ha variat de forma substancial: ingressen grans nombres de pacients en urgències. «Actualment, el nombre de pacients triplica els que teníem a principis de desembre: 21 a la zona vermella (més greu), on el més jove té 33 anys i el més gran, 87, i set en la menys greu, amb pacients d'entre 20 i 63 anys, encara que la xifra va variant per minuts», explica.

A més, Díaz deixa clar que la Covid-19 no és una malaltia que ataca només a gent gran. «Els que es queden ingressats són més joves que en les anteriors onades i, generalment, no tenen patologies», assegura, i afegeix amb pesar: «És cridaner el nombre de pacients que amb pocs antecedents es posen molt dolents, i com en els joves empitjoren tant en tan pocs dies, o en qüestió d'hores, que acaben a l'UCI», es lamenta.

«En l'última setmana hem doblat els ingressos»

Sobre el cansament que acumulen els professionals sanitaris que treballen en primera línia, el doctor afirma que «A vegades pensem: Una altra vegada estem en la mateixa situació, ja no puc més, però cal poder, no hi ha altra opció. La situació, pel que fa a nombre de casos, és similar a la de març, però, per sort, l'hospital ara està preparat per fer front, amb circuits Covid i plans de flexibilitat», assegura.

Jesús Millán, cap de Medicina Interna del Gregorio Marañón, apunta sobre aquest mateix assumpte que «tenim la sensació que viurem una altra vegada el mateix, amb la sobrecàrrega emocional i física que acumulem. Plou sobre mullat», manifesta. «En l'última setmana hem doblat els ingressos i l'increment és notable des de fa deu dies. Un dels factors determinants és que la segona onada mai es va arribar a aplanar», explica. Millán confessa que la situació actual és semblant a la viscuda la passada primavera «en la tendència vertical, ja no és una corba».

Com a l'Hospital Severo Ochoa, la mitjana d'edat dels ingressats «és significativament més baixa» que a la primera onada, ja que se situa entre els 65 i 70 anys. «En Medicina Interna tenim els mateixos pacients Covid que no Covid, però si la tendència continua, en els pròxims dies el nombre d'ingressats per la pandèmia superarà al de les altres afeccions», afirma, havent de lluitar cada jornada contra totes les dificultats i amb l'objectiu que els pacients que té a càrrec seu no empitjorin.

Sobre els perills de la nova soca britànica

«L'aparició de la nova soca ha complicat tot. La seva transmissibilitat és enorme, és especialment contagiosa i el malalt que la contreu contagia a la pràcticament a tots els seus contactes, per això cada vegada veiem més famílies afectades», assegura.

Finalment, el doctor Millán advoca per seguir creient en la gent i confiar en la responsabilitat de cadascú: «Ja vam aconseguir frenar el virus al juny, podem tornar a fer-ho, però cal tenir una actitud permanent de complir les mesures», conclou.