Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge d´un caixer automàtic i els logos de CaixaBank. BBVA i el banc Sabadell

Avís important de CaixaBank, BBVA i Banc Sabadell: si ho reps, no facis cas

Les principals entitats bancàries del país han posat en alerta els clients després de l'augment de les estafes

Al món financer actual, les criptomonedes i les transferències internacionals són cada vegada més comunes. I els cibercriminals han trobat noves maneres d'enganyar els clients de bancs reconeguts com CaixaBank, BBVA i Banc Sabadell.

El Banc d'Espanya ha emès recentment un avís urgent per alertar sobre una onada creixent d'estafes relacionades amb la sol·licitud de préstecs. I s'adreça especialment a tots els que tenen un compte en aquestes entitats.

Muntatge d'un banquer comptant diners amb la imatge de CaixaBank i BBVA
És possible evitar caure als paranys dels cibercriminals i protegir els teus diners | Ptnimages

El Banc d'Espanya adverteix sobre estafes en sol·licituds de préstecs

El Banc d'Espanya ha destacat que nombroses empreses i particulars reben ofertes de préstecs provinents de bancs i entitats radicades a països remots.

Aquestes ofertes prometen condicions molt més favorables que les existents al mercat actual. I atrauen els que busquen finançament per a diversos propòsits. Com la compra d'un habitatge, un vehicle, viatges exòtics o estudis universitaris.

Com operen les estafes a CaixaBank, BBVA o Banc Sabadell

Segons el Banc d'Espanya, aquests fraus solen presentar-se a través de canals no oficials. I sovint no tenen la documentació adequada que doni suport a la legitimitat de l'entitat que els ofereix.

Un home retira diners en un caixer del Sabadell, al cercle, el logo de BBVA, i al centre una mà amb el polze cap avall
El Banc d'Espanya emfatitza que l'educació financera és fonamental perquè els clients puguin identificar les estafes | Europa Press, BBVA

Els cibercriminals fan servir tècniques com el phishing i l'enginyeria social per enganyar els usuaris. I fer-los creure que estan tractant amb un banc legítim.

Un dels mètodes més comuns és sol·licitar als clients que avancin una quantitat de diners en concepte de comissions, despeses d'enviament, gestió i tramitació. En alguns casos, també se'ls demana que enviïn fons per obrir un compte en una entitat "fantasma". No obstant això, una vegada que el client fa el pagament, el préstec mai no es materialitza i les víctimes no recuperen els diners enviats.

Característiques de les estafes: senyals d'alerta

El Banc d'Espanya ha identificat diversos senyals que poden ajudar els clients a reconèixer aquestes estafes. Desconfia de correus electrònics o missatges que provenen d'adreces que no coincideixen exactament amb les oficials de CaixaBank, BBVA o Banc Sabadell.

Muntatge amb imatge d'una persona traient bitllets d'un caixer i dos cercles amb els logos de CaixaBank i BBVA
Estar informat sobre les pràctiques comunes dels cibercriminals pot marcar la diferència | España Diario TIPS, Getty Images

A més, si reps missatges que insisteixen que s'ha d'actuar ràpidament, com ara ofertes que expiren en poc temps o problemes de seguretat que requereixen atenció immediata, posa't en alerta.

La majoria d'aquestes estafes no personalitzen el missatge, fent servir salutacions com a “Estimat client” en lloc de noms específics. També has de desconfiar de pàgines web que no fan servir HTTPS o fitxers adjunts maliciosos que han de ser descarregats.

Consells per protegir-se de les estafes

Per evitar ser víctima d'aquestes estafes, el Banc d'Espanya recomana als clients prendre les precaucions següents. Primer de tot, assegura't que el correu electrònic o missatge provingui d'una adreça oficial del banc. Evita també fer clic a enllaços o descarregar arxius de fonts no fiables.

Logos de Sabadell i CaixaBank sobre una imatge d'una mà inserint un bitllet en un caixer automàtic.
Aquests són els senyals d'alerta que has de conèixer per evitar fraus bancaris | CaixaBank, Banco Sabadell, Getty Images Signature, petekarici

Si reps una oferta de préstec inesperada, contacta directament CaixaBank, BBVA o Banc Sabadell a través dels seus canals oficials per verificar l'autenticitat de l'oferta. No et deixis portar per la urgència del missatge i pren-te un moment per analitzar la situació abans d'actuar.