Les noves tècniques de ciberdelinqüència tenen els bancs molt preocupats. Amb un sol clic els hackers es poden quedar amb bona part del patrimoni d'una persona. Sí, és trist, però és així. I ara, en aquest context, La Caixa ha alertat d'un nou frau a través del qual s'hauria enganyat diversos clients.
La Caixa, en alerta
La Caixa alerta d'aquest nou corrent de delinqüència basat en el robatori del nostre patrimoni per evitar sorpreses entre la clientela. Això no només engloba els plans de pensions o de jubilació, també obeeix a la protecció de cadascun dels clients.
Amb certa freqüència, La Caixa troba missatges que fan servir el logotip de l'entitat catalana, que són totalment falsos, però que es fan servir per a guanyar-se la confiança dels clients.
Ara, l'smishing s'ha convertit en el rei de tots els fraus i cal estar molt pendent per no caure en l'engany.
La Caixa s'ha desvinculat totalment d'aquesta nova fórmula amb què es pretén apropiar-se del patrimoni dels clients. En termes de l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), aquesta tècnica consisteix a enviar un missatge de text al telèfon mòbil per un ciberdelinqüent.
Podeu arribar a qualsevol usuari del banc i en qualsevol moment. En aquest SMS es dissimularà ser qualsevol tipus d'entitat legítima, però intentaran robar informació privada i molt valuosa a la persona en qüestió.
Un cop obtingudes aquestes dades estrictament personals facilitades per la persona que cau a l'estafa, els hackers tenen via lliure per utilitzar-los en benefici propi. De fet, no només l'utilitzen a la Caixa, sinó també a altres bancs o entitats similars.
Malauradament, un sol missatge de text de vegades pot servir per deixar al descobert tot el patrimoni que una persona tingui al compte bancari. Cal revisar tot el que posa i si se sospita frau comunicar-ho a les autoritats competents al més aviat possible.
No cal fer cas a les informacions que generin desconfiança
Cal fugir de tots i cadascun dels enllaços que incloguin tots dos enganys. A la majoria apareixerà una nova interfície que es farà passar per la veritable entitat de confiança i així poder seguir amb l'estafa.
Els clients dels bancs que desconfiïn de les informacions que els arriben als dispositius és millor que es posin en contacte directament amb les entitats per evitar sorpreses després. Si no se sap amb seguretat si és de fiar, aquestes podran aclarir els nostres possibles dubtes.
De fet, la Caixa demana als seus clients que no hi accedeixin mai des dels SMS. Si voleu entrar a CaixaBank Now o fer qualsevol gestió és més segur que ho feu a través del propi navegador.