Els preus de tots els productes es troben a l'alça, i això és una cosa que estem notant a la butxaca des del 2022. No obstant això, especial atenció mereixen els combustibles, que han estat dels que més s'han encarit aquests mesos.
De fet, un dels combustibles al punt de mira és el dièsel, ja que s'estudia la prohibició dels vehicles que hi funcionin quan arribi el 2035. En aquest context, amb el preu pels núvols i tots els problemes que l'envolten, els experts ja llancen temudes prediccions.
El dièsel, un combustible en desús
Tot i que encara queden diversos anys per haver de preocupar-se per la prohibició dels cotxes de dièsel per part de la Unió Europea, avui dia també hi ha diversos problemes a què cal enfrontar-se.
Pensant a curt termini, el futur per als combustibles no és el millor. Sobretot, si parlem del cas específic del dièsel. I és que actualment, per exemple, el dièsel només representa un 24% de la quota de mercat a les matriculacions.
D'altra banda, només representa un 10% del total de la producció a les fàbriques. Tot i això, és cert que encara circulen milions de cotxes amb aquest combustible al nostre país, a causa de l'antiguitat del parc mòbil espanyol, que se situa en una mitjana de 14 anys.
El preu del dièsel continua disparat
Com comentàvem, un dels principals problemes que envolten el dièsel avui dia és el preu. Sí, perquè a començaments de mes, la mitjana se situava en 1,50 euros el litre. Ara es pot trobar una mitjana de més d'1,60 euros.
A més a més, no deixarà de pujar-hi. En aquest context, els experts recorden que el preu continuarà incrementant-se a mesura que passin les setmanes. Unes pujades que estan relacionades amb l'augment de la demanda, a causa de l'operació tornada de les vacances d'estiu, però també per altres factors.
Els factors externs que influeixen en les pujades
En concret, hi ha dos factors externs que han fet que el dièsel arribi a vendre's més car que la gasolina, cosa que no havíem vist des de fa uns quants anys.
Restriccions a l'extracció de petroli
Un dels factors que fan que això passi són les restriccions a l'extracció de petroli per part de l'OPEP+. L'objectiu és «recolzar l'estabilitat i l'equilibri als mercats de cru». No obstant això, en limitar la producció, s'aconsegueix que augmenti l'escassetat, cosa que fa que el preu del barril de petroli també pugi.
La limitació de l'Aràbia Saudita
D'altra banda, també cal tenir en compte que l'Aràbia Saudita, un dels productors més importants, va decidir anar limitant la seva extracció de cru. Això passarà fins al 2024, cosa que ha augmentat la inestabilitat d'un mercat ja per si mateix al límit.
Aquest és l'avís dels experts pel que fa al dièsel
Tenint tot això en compte, els experts ja preveuen un panorama gens optimista respecte al dièsel. I és que, segons l'agència Bloomberg, aquest tipus de combustible podria enfrontar-se a problemes importants de cara a l'hivern.
La raó és que aquest any hi ha menys reserves que els anteriors, cosa que també influirà en la pujada del preu. A això, per altra banda, cal sumar-hi la menor capacitat de producció de petroli de cara a aquest hivern del 2023.
Factors com la guerra d'Ucraïna, així com els embargaments de les autoritats, han resultat fonamentals perquè això passi. Així, segons les previsions, aquest hivern continuarà augmentant el preu del dièsel, i fins i tot hi pot haver restriccions per les baixes reserves.