Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'un cotxe envoltat de cons i el logotip de la DGT

La DGT avisa: la multa de 200 € als conductors relacionada amb els intermitents

L'ús dels intermitents és obligatori, però hi ha casos en què s'utilitzen malament

Els intermitents són un dels elements obligatoris als vehicles. La multa per no fer-los servir, o no fer-ho de la manera adequada, té com a finalitat mantenir la seguretat viària, així com prevenir els accidents de trànsit.

Aquests elements també es coneixen com a direccionals, així com senyals de gir. Són dispositius clau al vehicle per indicar a altres conductors, i també als vianants, quina intenció té el conductor.

Per això, el seu ús adequat és una norma de trànsit, així com una mesura primordial a l'hora d'evitar accidents com les col·lisions, mantenint una circulació ordenada.

Els intermitents són una mesura de seguretat

Com indiquen des de la DGT, els intermitents són una mesura de seguretat tant pel conductor del vehicle com per a la resta dels usuaris. A més, funcionen com una ajuda per conèixer en quina adreça anirà un vehicle.

Tot i això, el cert és que aquest dispositiu no es fa servir bé a Espanya. Per aquest motiu, des de la DGT començaran a multar aquells que no compleixin les normes de trànsit.

De manera principal, l'intermitent indica un gir o un canvi de carril. A través del seu ús, es poden respectar els carrils i s'evita que hi hagi qualsevol imprevist per no haver vist a temps els llums d'avís.

Muntatge amb una carretera de diversos carrils amb cotxes circulant i una imatge d'algú conduint on es veu el velocímetre
L'intermitent és una mesura de seguretat que no dóna prioritat, només senyalitza una maniobra | Getty Images, Hemera Technologies

L'intermitent no dona prioritat

Una de les coses que cal tenir clares és que els intermitents només funcionen com a declaració d'intencions. És a dir, quan l'utilitzes no et dona cap prioritat sobre els altres. Només estàs senyalitzant la maniobra que desitges dur a terme tot seguit.

Amb tot això, utilitzar aquest dispositiu t'ajudarà a evitar la sanció, però també a augmentar la seguretat al volant. Cal recordar que el seu ús és obligatori, però tenir en compte que hi ha situacions en què s'usa malament.

El gest comú pel qual la DGT et pot multar

El mal ús dels intermitents pot suposar una multa que puja fins a 200 euros. Això passa quan no es fan servir, però també quan es fa malament. És a dir, si es fan servir en moments en què la norma no ho contempla.

És el cas, per exemple, de les retencions. Quan es nota una frenada brusca o un embús de cotxes, els conductors posen els intermitents per avisar els que arriben per darrere.

Un Guàrdia Civil de Trànsit demanant la documentació a un conductor
Posar els intermitents en un embús pot suposar una sanció de fins a 200 euros per part de la DGT | Europa Press

La sanció puja als 200 euros

Tot i que es tracta d'un gest molt comú, la veritat és que no és correcte. És a dir, si t'agafa la DGT, t'enduràs la sanció corresponent. Aquesta pot anar des dels 80 fins als 200 euros, per això és clau tenir en compte això per evitar-la.

Perquè ho tinguis clar, aquests dispositius es fan servir per avisar la resta del que està a punt de fer el conductor (canviar de carril, girar a la dreta, etc). Per això, respectar-ne l'ús és important perquè no es produeixin accidents o col·lisions.

Quan sí que has d'usar els intermitents de forma obligatòria

D'altra banda, també has de tenir en compte, per evitar possibles sancions, el moments en què la utilització de l'intermitent sí que és obligatòria. Aquests són els casos imprescindibles:

  • Avançaments: s'han d'usar als desplaçaments laterals i canvis de carril.
  • Girs i canvi de sentit: cal senyalitzar amb antelació per evitar col·lisions i accidents, avisant la resta dels usuaris.
  • Glorietes: s'utilitzen per senyalitzar maniobres com un canvi de carril o l'abandonament de la rotonda.
  • Estacionaments: quan aparquis, senyalitza amb antelació per avisar la resta de les teves intencions i evitar abastos.