Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Home amb el paraigua del revés pel temporal de pluja i vent

L'inusual fenomen meteorològic que podríem tenir a Espanya: «Anirà acostant-se»

Caldrà estar molt pendents de com influeix sobre el temps al nostre país

Espanya podria ser testimoni d´un fenomen meteorològic poc habitual. Un expert en la matèria ja adverteix que «s'anirà acostant a la península de mica en mica». Queden per saber també les conseqüències que pugui comportar.

En concret es tractarà d'un possible cicló tropical o subtropical, avisa a Twitter un expert en meteorologia com és @Stormyalert. Explica que durant aquests dies podrem observar com «un cicló extratropical anirà descendint de latitud».  Amb les hores, s'anirà acostant fins a casa nostra.

En realitat aquest sistema «es tracta d'Ex Franklin», el qual havia estat un cicló tropical fins fa unes jornades. El Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Termini Mitjà (ECMWF) veu probabilitats que aquest sistema adquireixi característiques tropicals. Seria durant els pròxims dies al mateix temps que s'acosta a la Península.

En qualsevol cas, caldrà estar molt atents a les previsions, ja que encara hi ha certa incertesa al voltant d'elles. «No és segur que impacti», indica aquest expert. Sobretot perquè no coincideixen el model americà i europeu.

El primer aprecia un possible impacte sobre la península. Tot i això, l'europeu detecta un acostament, encara que sense que arribi a produir-se un contacte directe. Assenyala que «veurem quin de tots els models acaba tenint raó, però per ara només queda esperar».

Una dona passant molta calor per Sevilla amb un ventall
Les temperatures es mantindran estables a la major part del país | Europa Press

Què passarà durant aquesta setmana?

Tot feia indicar que la DANA que va afectar el cap de setmana passat a Espanya havia arribat al final. Tot i això, encara es mantindrà aparcada durant unes jornades més davant de les costes de Portugal. És aquí on possiblement sigui absorbida per les restes de l'huracà ex Franklin.

Durant les últimes hores, aquesta gota freda ha causat tres morts i tres desapareguts. A més, també cal fer esment als nombrosos danys materials que va provocar. Es pot dir que el pitjor ja ha passat, tot i que encara farà de les seves durant el cap de setmana.

La DANA s'anirà desplaçant cap al nord-oest peninsular, on es mantindrà una mica més estàtica. Allà, juntament amb la baixa que s'ha format en superfície, serà absorbida per l'esmentat cicló, que apareixerà com a borrasca.

El segon tram de la setmana serà més inestable

Per als pròxims dies s'espera una certa estabilitat a gairebé tot el país. Després de la tempesta que va afectar diversos punts de l'interior, el sud-est i el Mediterrani, ara arriba la calma. Tot i això, les precipitacions no abandonaran el nostre país.

A partir de dimarts es preveuen xàfecs a Galícia i en punts de l'interior peninsular. L'endemà, dimecres, també s'esperen pluges al sud-est interior.

La situació empitjorarà dijous. Una àmplia àrea de baixes pressions que es localitza al costat de les costes portugueses baixarà cap al sud, aproximant-se a la Península. Això donarà com a resultat la formació de ruixats i tempestes en punts de Galícia, el Cantàbric i Castella i Lleó , publica eltiempo.es.

La borrasca es mantindrà molt activa i s'aproximarà cap al sud-oest, arribant a deixar precipitacions a les portes del cap de setmana. Ja de cara al dissabte, els pronòstics recullen la formació de ruixats al quadrant nord-oest. Una situació molt semblant s'experimentarà diumenge en aquestes zones, tot i que la inestabilitat s'ampliaria a àrees del centre i interior sud.

En qualsevol cas, en aquestes àrees les pluges serien més febles i amb caràcter puntual. Tot i això, els experts ja avisen de la incertesa que existeix respecte a aquests pronòstics, sobretot des de divendres.

No es descarten possibles variacions que alterin completament aquestes prediccions. Per tant, ens tocarà seguir amb atenció les evolucions dels mapes durant les pròximes hores.