Una medusa al fons del mar

Avís per l'aparició de meduses gegants en una de les platges espanyoles més visitades

Cada vegada són més freqüents les meduses al Mediterrani

Les meduses semblen disposades a amargar les vacances a més d'un. Aquesta espècie marina s'ha deixat veure en els últims dies a les aigües d'Almeria, sobretot a Roquetas de Mar. Criden l'atenció sobretot per la grandària.

Els banyistes que es trobaven en aquests arenals van haver de sortir de l'aigua espantats per la presència d'aquestes meduses de grans dimensions i tentacles llargs que van aparèixer flotant a la riba, cosa que no va passar desapercebuda a ningú.

No és la primera vegada que les meduses es deixen veure en aquesta zona de la costa d'Almeria. Al juliol ja se'n van detectar a la costa d'Aguadulce.

Fins ara, els banyistes de Roquetas de Mar havien pogut gaudir de l'estiu amb certes precaucions. Recomanen no abaixar mai la guàrdia en aquestes zones per a evitar possibles trobades amb aquestes meduses, que apareixen quan menys s'espera.

El més probable és que aquestes meduses siguin de l'espècie Rhizostoma luteum. Arriben a tenir un pes important, al voltant dels 40 quilos.

Els experts asseguren que no solen ser comunes a la costa mediterrània, tot i que se n'han vist en diversos llocs. Entre ells, els litorals d'Almeria, Granada i Múrcia.

Els motius pels quals apareixen en aquestes platges

Una d'aquestes meduses va ser localitzada flotant a la riba. El cap li sobresortia de l'aigua i els tentacles levitaven sobre la superfície.

Molts curiosos s'hi van acostar, sorpresos per les grans dimensions que tenia. Els mateixos banyistes que es trobaven al sorral es van encarregar d'alertar la resta de gent de la presència de la medusa perquè no piqués a ningú.

Hi ha diversos motius que expliquen la presència d'aquests animals marins en alguns punts d'Andalusia i del Mediterrani. Són, sobretot, les elevades temperatures de l'aigua i l'absència de depredadors naturals.

Respecte a això últim, cal dir que s'aprecia una escassetat de les tortugues marines que abans habitaven aquestes costes. Per a aquests animals, les meduses són la seva principal font d'alimentació. Així ho confirma el Grup Ecologista Mediterrani.

Aquesta situació que es viu a Roquetas de Mar ja es va experimentar a principis d'agost a Granada. No sorprèn que aquests animals marins apareguin durant aquesta època de l'any a les platges del Mediterrani. El que sí que crida l'atenció és la mida que presenten.

Luis Sánchez Tocino, biòleg marí de la Universitat de Granada, assegura que no són perilloses, com recull 'El Ideal'. Altres experts coincideixen amb ell i ho han manifestat a Twitter. No obstant això, s'han mostrat molestos per una cosa que consideren innecessària.

Ens referim als comentaris dels usuaris de la xarxa social que incitaven a acabar amb la vida d'aquestes meduses. Malgrat les grans dimensions que tenen, resulten inofensives; la seva picada només provoca una petita irritació, similar a la de qualsevol altra medusa.

Donen una sèrie de recomanacions per si ens en trobem una. Cal evitar tocar-les i no s'han de treure de l'aigua.

No és comú que es trobin a la costa. El més probable és que s'hagin vist afectades per un canvi de sentit en els corrents.

Aquesta espècie de medusa detectada a Granada i Almeria pot arribar a mesurar fins a tres metres i pesar uns 40 quilos. No obstant això, les que s'han localitzat a les platges de Motril eren de 7 quilos.

No es tracta d'un succés nou. La primera vegada que van fer acte de presència a les platges d'Andalusia i Múrcia va ser el 2012. Aquell estiu se'n van arribar a veure al voltant de mig centenar, les quals van ser estudiades pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).