Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una xeringa amb vacuna contra el coronavirus

Demostren les possibilitats que hi ha de contagiar-se de Covid després de vacunar-se

Un estudi de l'Imperial College demostra que els vacunats tenen entre un 50 i 60% menys de risc de contagiar-se que els no vacunats

Les persones amb doble pauta de vacunació tenen entre un 50 i un 60% menys de risc de contagiar-se de Covid-19. Aquesta és la conclusió d'un estudi de l'Imperial College de Londres, que, d'una banda, confirma que les dues dosis d'una vacuna ofereixen una bona protecció contra la infecció, i de l'altra, exposa que les persones vacunades transmeten en menor mesura el coronavirus.

El director de l'estudi i professor de l'Escola de Salut Pública de l'Imperial College, Paul Elliott, destaca que «encara hi ha un risc d'infecció, ja que cap vacuna és cent per cent efectiva». Elliott recorda que algunes persones amb doble pauta de vacunació encara poden emmalaltir pel virus. Per això, adverteix que «hem d'actuar amb precaució per ajudar a protegir-nos els uns als altres i frenar la taxa d'infeccions».

En aquest estudi s'han realitzat 98.233 proves PCR en persones d'Anglaterra entre el 24 de juny i el 12 de juliol. En aquest període encara hi havia mesures restrictives al Regne Unit i la variant Delta era la més predominant. 

Casos quadruplicats en tan sols un mes

L'estudi, que ensenya les dades de l'enquesta de prevalença REACT-1 de l'Imperial, reflecteix que els casos s'han quadruplicat en només un mes. Fins al punt que una de cada 158 persones a Anglaterra s'ha contagiat. Parlem del 0,63%, respecte al 0,15% o 0,10 de cada 670 de l'informe previ.

Si més no, aquest fet compta amb una característica que cal valorar: les persones sense vacunar tenien una prevalença tres vegades més gran que les que havien rebut la dosi completa de la vacuna. Això és un 1,21% en comparació amb un 0,40%. Els investigadors consideren que les persones totalment vacunades en aquestes proves tenien entre un 50% i un 60% menys de risc d'infecció que les no vacunades: un 3,84% en el primer cas vers un 7,23%. 

En total, 527 proves van ser positives, amb una prevalença general del 0,63%. D'aquestes, es va poder saber de 254 casos analitzats que tots estaven contagiats de la variant delta. En l'anterior estudi, la variant delta tenia una incidència del 80% de les infeccions.


«Se sap que la variant Delta és altament infecciosa i, com a resultat, podem veure a partir de les nostres dades i d'altres que s'estan produint infeccions revolucionàries en persones completament vacunades», explica un dels investigadors, Steven Riley. «Necessitem comprendre millor com són d'infeccioses les persones completament vacunades que s'infecten, perquè això ajudarà a predir millor la situació en els pròxims mesos», ha sentenciat.

«La importància d'assumir la responsabilitat personal aïllant-se a si mateix si s'ha rastrejat el contacte»

S'ha observat, des d'abril, que les tendències entre infeccions i hospitalitzacions s'aproximaven, però en menor mesura amb els morts. Aquest fet podria constatar el canvi de la variant Alpha a Delta. Seria una barreja variable cap a persones més joves sense vacunar.

Sobre aquest fet i sobre l'estudi, s'hi ha referit recentment el secretari d'Estat de Salut i Atenció Social del Regne Unit, Sajid Javid. Javid ha assegurat que «el nostre desplegament de vacunació està construint un mur de defensa, cosa que es traduirà en la possibilitat d'alleujar les restriccions i tornar a les coses que ens agraden». «Però hem de ser cautelosos mentre aprenem a viure amb aquest virus», sentenciava.

Així, Sajid Javid diu que «l'informe mostra la importància d'assumir la responsabilitat personal d'aïllar-se a si mateix si s'ha rastrejat el contacte, de fer-se proves si es tenen símptomes i d'usar mascaretes quan sigui apropiat», apunta. Al seu torn, Javid instava a qualsevol persona que encara no hagi rebut la vacuna a demanar-la.