Dos niñas con mochila y de espalda dirigiéndose al colegio

Vacunes per a menors de 12 anys amb la tornada a l'escola? Parlen els experts

Avisen que caldrà preparar el nou curs pensant en la seguretat a les escoles | No hi ha dades suficients sobre els beneficis de vacunar els menors de 12 anys

El ministeri de Sanitat va aprovar fa un parell de mesos la vacunació per als adolescents de fins als dotze anys. Ara bé, a Catalunya no ha estat fins fa relativament poc que el departament de Salut ha accedit a administrar vacunes en aquest grup de població.

El que està passant ara és que s'ha posat sobre la taula la hipotètica vacunació contra la Covid-19 dels menors de dotze anys. A més, un altre aspecte d'actualitat en els últims dies és el de l'administració de la tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus.

Aquest diumenge, l'epidemiòleg Fernando Simón assegurava que la decisió es decidirà en les pròximes setmanes. A 'El programa del verano', Ignacio López-Goñi, catedràtic de Microbiologia a la Universitat de Navarra, també ha parlat sobre diversos temes de la vacuna del coronavirus. Al seu torn, ha donat el seu punt de vista sobre si és encertat vacunar els menors de dotze anys.

Els menors de 12 anys no són supercontagiadors

La tornada a l'escola és a la cantonada i López-Goñi considera que la vacunació dels menors de dotze anys no l'elecció més adequada. «No tenim dades suficients que demostrin que hagi de ser realment beneficiós», assegura l'investigador.

L'expert aclareix que és un assumpte que encara s'està discutint. D'una banda, aquest grup d'edat no pateix una Covid-19 greu, d'altra banda, «no es veu que siguin un magatzem de virus ni que siguin supercontagiadors», ha dit aquest matí a Telecinco.

En les últimes setmanes, alguns estudis científics han exposat que els tancaments dels col·legis «poden contribuir a la reducció» de la transmissió del virus. Tanmateix, això és «insuficient» per evitar que continuïn havent-hi contagis si no hi ha més mesures i la vacunació no evoluciona.

[Tweet] 1424669819564089350 [/ tweet]

«És imperatiu que hi hagi un alt nivell de preparació per al nou curs»

L'administració de la vacuna als menors de dotze anys, ni tan sols plantejada, de moment, no s'aprovaria abans que comenci el curs. En aquest sentit, la mesura de tancar els centres educatius ha de ser «un últim recurs».

L'impacte negatiu a nivell físic, mental i educatiu del tancament de les escoles als nens, així com l'impacte econòmic i en la societat, supera els beneficis que podria tenir la mesura, segons expliquen els experts en la matèria.

Per això, els científics aconsellen que «donat el possible risc de transmissió entre els nens no vacunats, és imperatiu que hi hagi un alt nivell de preparació en el sistema educatiu per al curs 2021/2022». D'entre les mesures, caldria evitar les aglomeracions, mantenir la distància física i les mesures d'higiene.

Les empreses farmacèutiques, com Pfizer-BioNTech i Moderna, estan investigant per poder vacunar nens de sis mesos a onze anys. Ho faran amb assaigs clínics que duraran els mesos vinents. El risc de les variants i el creixement de contagis en menors fa pensar als experts que serà idoni vacunar tots els grups d'edat.

«No hi ha dades que justifiquin una tercera dosi a tota la població»

D'altra banda, sobre el temps d'immunitat després de rebre les dues dosis de la vacuna, Ignacio López-Goñi exposa el següent: «És molt més del que imaginem. Hi ha estudis que parlen de sis o set mesos, fins i tot alguns parlen de més de tretze mesos que dura la immunitat».

López-Goñi també apunta que tot això dependrà bastant de les persones. La tercera dosi pot ser necessària «en alguns col·lectius, en els que aquesta immunitat pugui anar disminuint». En aquest tipus de situacions, veurem a persones grans o immunodeficients que s'han sotmès a un trasplantament o una operació quirúrgica.

Segons un estudi recent, la vacuna ha estalviat 38.000 morts en els últims mesos de pandèmia. El catedràtic de Microbiologia veu clar que «si aquesta cinquena onada no ens hagués agafat a la immensa majoria dels espanyols vacunats, hauria estat una autèntica massacre».