Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de persones caminant pel carrer.

L'avís dels meteoròlegs sobre el que està passant ara a Catalunya: no és normal

El territori català viu la tardor més càlida des que hi ha registres i la més seca en diversos punts

Catalunya ha viscut aquest any la tardor més càlida des que hi ha registres. La d'enguany ha superat les tardors més càlides del 2014, 2011 i 2006 i ho ha estat sobretot a les àrees del litoral, prelitoral i altiplà central. El dèficit de pluja ha estat generalitzat en el territori tot i que les comarques del Vallès Oriental, Bages, Barcelonès i Garraf han estat les més eixutes, amb valors que suposen menys del 15% del valor climàtic corresponent.

Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya, la temperatura també ha estat anòmala per aquesta època de l'any. Concretament, ha estat 3,5 °C més alta del normal a comarques com la Segarra, punts del Barcelonès i Baix Llobregat. Val a dir que aquest augment s'ha superat en un grau a molts sectors del Pirineu.

Temperatura alta, sobretot a l'octubre

Al llarg de la tardor la temperatura s'ha mantingut per sobre de la mitjana, en general, tot i algunes excepcions a finals de setembre i en curts períodes del novembre. L'estació va començar amb un setembre moderadament càlid. La primera meitat del mes, en què una massa d'aire tropical va provocar els valors tèrmics elevats, sobretot a l'est del territori, va ser en part compensada per una segona quinzena no tan càlida. 

L'octubre, a causa d'una massa d'aire tropical, és quan l'anomalia positiva de temperatura es va fer més notòria, fins al punt que ha estat l'octubre més càlid registrar mai a Catalunya. Finalment, el novembre ha continuat registrant valors per sobre dels habituals per l'època de l'any, tot i que de manera menys exagerada que al mes anterior. Tot i això, en alguns sectors del sud del litoral i prelitoral ha estat el novembre més càlid des que hi ha registres.

Dèficit de pluges en grans sectors

La tardor ha estat seca o molt seca en més d'un 90% de la superfície catalana. Els valors més escassos, inferiors al 30%, abasten àmplies àrees del litoral i prelitoral Central i Sud, així com les comarques del Bages, Moianès i sud d'Osona. A més, bona part del sud de Catalunya ha recollit menys del 50% de la precipitació mitjana.

De fet, en les comarques de l'Osona, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Barcelonès, Garraf, Penedès, Priorat i Bages la precipitació de la tardor no ha assolit el 20% del valor de la mitjana climàtica. Cal tenir present que, a la majoria d'aquestes àrees, la tardor és l'estació més plujosa. Malgrat el dèficit global de precipitació, han tingut lloc episodis de precipitació abundant en tots tres mesos de la tardor, però cap d'ells ha sigut de caràcter general.