Temporal de vent i fred.

Avís dels meteoròlegs: Aquest Nadal no serà normal

Les previsions apunten que la neu podria ser la gran protagonista del Nadal a Espanya

Espanya podria patir nevades importants de cara el Nadal i, segons les previsions, afectarien la part nord del país. Els primers dies del darrer mes de l'any han arribat acompanyats d'un clima gèlid. La neu, la pluja i el vent han estat els grans protagonistes aquests dies a Espanya.

Fins i tot, l'Agència Estatal de Meterologia (AEMET) va activar l'alerta per nevades a diverses zones del país. Segons la previsió de Meteored, aquest Nadal les temperatures seran inferiors als altres anys en aquestes dates. Els termòmetres baixaran fins a gairebé 3 graus, cosa que pot generar nevades severes, especialment al nord.

Aquesta previsió s'explica per un ascens de l'anticicló fins a la zona del Mar del Nord per als dies de Nadal. Això provocaria un predomini dels vents de Llevant. Una conjunció perquè vegem un Nadal a Espanya de color blanc, encara que restringit a una zona concreta del país.

Un Nadal amb fins a 3 graus per sota de les temperatures d'altres anys

Tot i això, si es compleixen les previsions del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a termini mitjà (ECMWF), les temperatures podrien caure en picat en qüestió de dues setmanes. De fet, assolirien entre 1 i 3 ºC per sota de la mitjana a Galícia, la Serralada Cantàbrica, el nord de Castella i Lleó i la vall de l'Ebre.

Imatge d'un dia de nevada a Espanya
Podríem veure una part d'Espanya blanca de cara al Nadal. | Archivo

L'excepció seria el sud d'Extremadura i la meitat occidental d'Andalusia, on les temperatures no canviarien gaire i hi hauria valors mitjans. Al seu torn, a la resta del país les temperatures baixarien al voltant d'un grau per sota de la mitjana per a aquesta època de l'any.

La inestabilitat apunta cap al litoral mediterrani i les Canàries

Segons l'article publicat per Meteored, «sembla que els dies de Nadal, les precipitacions seran més abundants a la Comunitat Valenciana, la Regió de Múrcia, el llevant almerienc i les Pitiüses».

Imatge d'una dona amb el paraigües i molt vent.
El temps a Espanya serà diferent del d'altres anys per Nadal. | EFE

Segons el portal específic de meteorologia, aquesta situació que es mantindria «fins als primers dies del 2022. Ho faria per la persistència del flux de llevant o/i la presència d'aire fred en alçada. També podria ploure més del que és habitual a les Canàries per possibles desvinculacions d'aire fred en alçada», explica el geògraf Samuel Biener a Meteored.

Per contra, serien uns dies «menys humits al vessant cantàbric. També al nord-oest de Castella i Lleó, Galícia, Sistema Central, Pirineu Central i Occidental i zones de Castella-la Manxa».

Nevades per Nadal, un fenomen meteorològic no tan habitual com sembla

És cert que encara que se sol associar el Nadal i la neu a Espanya, segons apunten a Meteored, «només acostuma a passar a la meitat nord i a zones de muntanya».

Sí que s'han donat grans temporals de neu però Nadal. Per exemple, el del 1926 al sud-est (la Nevada Grossa) o la gran nevada que va sepultar la ciutat de Burgos l'any 2004.

La neu i les temperatures baixes seran les protagonistes el proper Nadal.
La neu i les temperatures baixes seran les protagonistes el pròxim Nadal. | Arxiu

Els enamorats dels esports d'hivern poden calmar-se, ja que els gruixos són força grans al Pirineu i a la Serralada Cantàbrica. Això sí, és molt probable que, si es compleixen les previsions, no augmenti gaire més la neu a les estacions durant Nadal.

Per contra, les estacions del Sistema Ibèric sud podrien veure's beneficiades per la predicció que planteja el model meteorològic de l'ECMWF.