Oriol Yuguero, metge del servei d'urgències de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, ha assegurat que ara mateix el centre sanitari no està «col·lapsat», però que s'han preparat per al que pugui arribar en els pròxims dies. Tot i que ara la situació està «controlada», ha advertit que, amb l'experiència del mes de març, saben que «en una setmana es pot col·lapsar».
En declaracions a l'ACN, Yuguero preveu que aquesta setmana serà «determinant» per veure com evoluciona el virus al Segrià i si els casos continuen sent lleus o es comencen a requerir més ingressos. A més, ha dit que han trobat casos entre temporers, però ha denunciat que també han vist gent «molt jove» pendents dels resultats d'una PCR anant a dinar o sopar «saltant-se les normes de confinament».
Més casos de coronavirus, però la majoria són lleus
Durant el mes de juny, al servei d'urgències de l'Arnau de Vilanova arribaven «molt pocs» casos de coronavirus, però la situació va començar a canviar fa uns dies. «Vèiem més casos compatibles, la majoria lleus que podien tornar al seu domicili», ha explicat Yuguero. Des de finals de la setmana passada, però, l'augment ja va ser «molt significatiu com per estar en una situació similar a la que teníem abans de la declaració de l'estat d'alarma al març».
Davant d'aquesta situació, van fer «saltar les alarmes» a l'equip directiu del centre. Tot i que els pacients que arribaven eren lleus, «la majoria de sospitosos acabaven sent positius» i les urgències van avisar que això podia provocar que en pocs dies tornessin a tenir els espais previstos per a malalts de Covid-19 plens.
Ara mateix arriben a urgències entre 30 i 40 persones amb sospita de coronavirus, tot i que la majoria són casos lleus que tornen al seu domicili. En aquest sentit, Yuguero ha assegurat que la situació a l'Arnau de Vilanova està «controlada». El centre no està col·lapsat, però ha avisat: «Al març no sabíem què passaria, ara sabem que en una setmana es pot col·lapsar i l'hospital s'ha anat preparant perquè no sigui un problema».
Mesures preventives
Entre les mesures que s'han pres, el centre ja ha preparat una segona planta d'hospitalització amb la previsió que necessitin més llits i s'han derivat pacients en altres dispositius que hi ha a la ciutat. També s'ha habilitat la carpa muntada pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) a l'exterior del centre per separar bé el circuit de pacients amb sospita de Covid-19 que arriben al centre dels que ho fan per altres patologies.
Yuguero ha explicat que de moment no s'ha fet servir perquè el «circuit brut» de les urgències de l'Arnau de Vilanova «no està col·lapsat» i funciona «bastant àgilment». De moment, l'espera a urgències «no és prou llarga com per a tenir una sala d'espera extra», però Yuguero ha defensat que s'hagi instal·lat la carpa perquè no saben si es pot disparar el número de pacients diaris que arribin a les urgències per sospita de coronavirus.
Pacients joves que no compleixen normes
Fins ara, al servei d'urgències de l'Arnau de Vilanova arriben pacients joves, menors de 50 anys, amb els mateixos símptomes que al mes de març: febre, mal de cap, diarrees o mal de coll. La majoria són casos lleus que tornen a casa seva i a qui se'ls fa un control domiciliari.
Yuguero ha explicat que alguns d'aquests pacients joves són treballadors del sector alimentari, alguns d'ells temporers, però altres relacionats amb la manipulació de càmeres o bé transportistes i els seus familiars. «Hi havia temporers, però també gent molt jove que, pendents del resultat de la PCR, se n'anaven a dinar o a sopar sense complir les normes de confinament», ha dit, «això sí que ho hem vist».
Sobre la crida feta pel Departament de Salut perquè personal sanitari es desplaci a Lleida per donar-hi suport, Yuguero ho ha emmarcat en el fet que ara mateix hi ha serveis en què un terç del personal està de vacances i davant la previsió que hi hagi professionals sanitaris que puguin acabar infectats.