L’avís del govern espanyol sobre el 9 de maig: es poden aplicar «moltes» restriccions

El ministre Campo diu que autonomies poden aplicar «moltes» restriccions per molt que decaiguin toc de queda i tancament perimetral

El 9 de maig s’obre un nou horitzó, sí; però amb excepcions. Si més no, aquest és el missatge que donen des de la Moncloa. Amb l’aixecament definitiu del toc de queda i l’obertura dels bars a Catalunya fins les 23.00 hores, el govern espanyol ara s’apressa a explicar que la normativa posterior a l’estat d’alarma encara contempla la possibilitat d’aplicar «moltes restriccions».

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha defensat que les autonomies podran aplicar «moltes» restriccions a partir del 9 de maig per molt que amb la fi de l'estat d'alarma decaiguin el toc de queda i el tancament perimetral. «Clarament, la restricció de drets fonamentals només es pot fer per instruments normatius de llei orgànica. Les comunitats no poden fer-ho però això no vol dir que no tinguin un arsenal normatiu amplíssim. Per exemple, tancaments perimetrals de punts concrets, establiments horaris, etc. Poden fer moltes coses», ha afirmat Campo aquest dijous al matí en una entrevista a Antena 3

El titular de Justícia ha enviat un «missatge de tranquil·litat» davant la fi de l'estat d'alarma i ha insistit que les autonomies tenen els «instruments normatius» per poder prendre mesures encara que després hagin de ser ratificades pels tribunals. A Catalunya, de fet, la Generalitat va desistir de la idea inicial que tenia d'ampliar el toc de queda nocturn i a partir del dissabte vinent a les 23.59 hores, el toc de queda quedarà restringit.  

Moncloa, a favor d'aixecar les patents de les vacunes del covid

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha expressat aquest dijous la posició favorable del govern espanyol a l'aixecament de les patents de les vacunes del covid, en la línia del que ha expressat el president dels Estats Units, Joe Biden, i també de la discussió que vol obrir la Comissió Europea. 

En una entrevista a Onda Cero Calvo ha afirmat que «s'alegra molt» de la posició de Biden al respecte, i ha recordat que el president espanyol, Pedro Sánchez ja va «posar sobre la taula» aquesta proposta, perquè «aquesta pandèmia requereix una resposta d'aquesta naturalesa». «Vivim un món on tothom es mou, i si no estem vacunats tots això no acaba d'arrancar», ha dit. 


Comentaris

envia el comentari