Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Fotomuntatge Mossos i mòbil

Avís de Mossos: el missatge de Whatsapp que no has de compartir mai de la vida

El cos policial alerta sobre el missatge fals que està circulant per Catalunya

Les xarxes socials i les aplicacions són molt útils per a informar-nos. Gràcies a aquestes, avui dia tenim una gran quantitat d'informació a les nostres mans, però això no significa que tot el que rebem sigui veritat.

És molt important que aprenguem a contrastar informacions i, sobretot, buscar  fonts fiables  per a assegurar-nos que tot el que estem rebent és veraç.

El fenomen de les fake news en l'era digital

El problema de tenir tanta informació al nostre abast és que de tant en tant rebem informacions falses, les famoses  fake news o bulos.

Aquest concepte fa referència a totes aquelles notícies que s'estenen a través de diferents portals i són molt perillosos perquè provoquen una forta desinformació  entre els lectors.

A més, lesfake news corren més ràpid que la pólvora i en uns minuts pot arribar a centenars i fins i tot a milers de persones.

Imatge mòbil i icones d'aplicacions
S'ha de contrastar la informació i assegurar-nos que provingui de fonts fiables | Europa Press

Els Mossos d'Esquadra alerten el bulo que circula per Whatsapp

Una de les formes més ràpides d'estendre un bulo és a través de l'aplicació Whatsapp. Qualsevol usuari pot escriure un missatge que contingui una desinformació i reenviar-lo als seus contactes sense que aquests sàpiguen qui l'ha originat, i així es va passant en cadena.

La fake news del 'Golpe de perfume' és una de les que corre per xarxes des de 2019. En una piulada, els Mossos d'Esquadra han advertit als usuaris sobre ella i demanen que no es comparteixi.

El cos policial assegura que l'únic que pretén és «generar alarma sobre un fet que no és real» i que el millor que es pot fer és ignorar-lo.

El 'Golpe del perfume' és la fake news que es comparteix a través del servei de missatgeria

L'usuari rep un missatge al Whatsapp en què es dona el testimoni d'un intent de robatori. Segons la víctima, a una coneguda del seu amic van robar-li als lavabos del cinema després d'olorar un perfum que uns desconeguts li van oferir.

Gràcies a això, quan la víctima està a El Corte Inglés i es troba a dues persones que li ofereixen un perfum, se'n va i avisa a la gent d'aquesta tàctica, la del 'Golpe del perfume'.

«Hi ha gent que t'ofereix olorar el perfum que estan venent, però en realitat és axter. Quan ho olores et desmaies i aprofiten per a robar-te tot el que portes de valor», assegura l'usuari anònim que ha escrit el missatge. Seguidament, demana que es comparteixi per evitar que es produeixi una tragèdia.

Els Mossos d'Esquadra han confirmat en una piulada que es tracta d'una fake news i que s'ha d'ignorar  per a tallar la cadena i, en conseqüència, que el bulo deixi d'estendre's per les xarxes.