Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge del logo de l'Agència Tributària damunt de bitllets d'euro

Avís de multes fortes: els espanyols a qui Hisenda no dubtarà a castigar

Hisenda posa milers d'autònoms a l'ull de l'huracà

Ser autònom a Espanya en els temps que corren no és pas una tasca senzilla. I és que la quota que han de pagar aquests treballadors per compte propi és molt elevada.

Actualment, aquells autònoms que es donen d'alta es beneficien d'una tarifa plana de 80 euros durant dos anys. Però, a partir d'aquell moment, la quota mensual de ser autònom creix massa, i com a mínim és d'uns 230 euros.

El cas és que molts d'aquests autònoms, que no arriben a unes xifres massa altes d'ingressos al final de mes, rebutgen donar-se d'alta pel seu alt cost.

Però, no t'has de despistar. La Seguretat Social i Hisenda estan a l'aguait dels treballadors que il·legalment prefereixen treballar sense estar d'alta a l'impost sobre activitats econòmiques (IAE).

Hisenda es pren de debò la infracció de milers d'autònoms: 3000 euros de multa

Tots dos organismes creuen les dades de les factures i Declaracions de la Renda per conèixer amb certesa quins autònoms estan guanyant diners sense pagar els seus impostos.

Amb tot, Hisenda et pot posar una multa considerable si se n'adona i deixa clar que facturar sense donar-se d'alta ni pagar aquest impost és una infracció greu.

Interior d'unes oficines de l'Agència Tributària amb un treballador en segon pla
Hisenda té clar quins autònoms estan incomplint amb el seu deure | Europa Press

Amb raó, perquè les multes que hauràs de pagar a Hisenda si t'acaben enxampant podrien arribar als 3.000 €. Cal ressenyar que aquesta quantitat pot augmentar més si et demanen el pagament de tributs no pagats, que podria ser l'IRPF o l'IVA. Per si no n'hi hagués prou, els recàrrecs i interessos també els hauràs de pagar de part teva, per la qual cosa la broma pot sortir-te molt cara.

3.000 euros de multa per no donar-se d'alta a l'IAE per facturar com a autònom

I és que no només s'hi quedaria la multa d'Hisenda, ja que la Seguretat Social també et donarà un seriós correctiu. T'exigirà que facis els pagaments al Règim Especial de Treballadors Autònoms que no hagis fet fins ara. Serà de manera retroactiva des del dia que l'autònom va començar a facturar.

A més, la Seguretat Social t'exigirà un 20 % d'interessos per pagar fora de termini. Sobre la tarifa plana, que podries estar pagant durant dos anys si incompleixes la llei, et retiraran aquest benefici en ser un clar infractor al RETA.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Muntatge amb una persona amb papers i una calculadora i el logotip de l'Agència Tributària
Estigues al dia amb Hisenda i la Seguretat Social perquè pots rebre una severa sanció | Getty Images, Agencia Tributaria

A més, has de tenir clar que si fas algun tipus de feina al mateix temps que cobraves una ajuda o l'atur, la Seguretat Social et pot demanar tots aquests diners.

Perquè no hi hagi cap dubte, donar-se d'alta és la manera més legal de treballar com a autònom. T'explicarem pas a pas perquè no sorgeixin problemes com donar-te d'alta com a autònom.

Dona't d'alta com a autònom si no vols haver de pagar una multa severa

En primer lloc, has d'anar a la Tresoreria General de la Seguretat Social i aconseguir el número d'afiliació. Alhora, has de donar-te d'alta al RETA i recorda que, si estem parlant d'una empresa, has d'inscriure-la amb el Codi de Compte de Cotització. Posteriorment, necessites contractar una mútua o entitat gestora per cobrir-te les espatlles per si pateixes una malaltia o un accident laboral.

Pel que fa a l'Agència Tributària, necessites donar-te d'alta al cens d'empresaris, a més d'emplenar el model 036 o 037 de declaració censal. Seguidament, has de saber iniciar l'activitat a la conselleria de treball de la comunitat autònoma on estiguis treballant.

Muntatge de feix de bitllets de 50 euros i cartell de la Seguretat Social
Compleix amb les teves obligacions com a autònom o et sancionaran | Getty Images, catalunyadiari.com

Per acabar, hauràs de gestionar les llicències que es requereixin depenent de la teva activitat. Estem parlant d'unes llicències que seran diferents segons el municipi i la comunitat on et trobis.

Resumint, si no vols ensurts amb la Seguretat Social ni Hisenda, compleix el teu deure com a autònom, dona't d'alta i paga religiosament l'impost del RETA.