L'economista Santiago Niño Becerra ha volgut enviar un avís a la classe política. Sí, perquè mostra una preocupació especial pel sou dels espanyols. Sobretot dels que romanen pendents de les actualitzacions del Salari Mínim Interprofessional (SMI).
La pujada d'aquest paràmetre per al proper any es troba encara en fase de negociació. Els agents socials encara no han aconseguit assolir un acord amb el Govern, amb importants diferències entre les diferents parts. I és que s'hauria d'haver arribat a la conclusió d'aquest exercici amb les quantitats ja pactades, però caldrà esperar encara el primer trimestre del 2023.
Els sindicats reclamen un increment de l'SMI fins a 1.100 euros, mentre que els empresaris es planten en 1.040 euros. Per part seva, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, encara no ha volgut pronunciar-se sobre l'assumpte.
Es tracta d'una qüestió que afecta milions d'espanyols i que genera força controvèrsia. Però qui sí que ha volgut donar la seva versió ha estat Niño Becerra. En concret, el catedràtic va oferir la seva proposta sobre el salari mínim a la seva pàgina web.
Què ha de contemplar el Salari Mínim Interprofessional?
El catedràtic d'Economia detecta una sentència a l'SMI des de la base. Considera oportú que s'estableixi una quantitat mínima de diners per remunerar les activitats laborals. Tot i això, és contrari que en tots els punts d'Espanya es fixi el mateix import per aquest concepte.
Segons la seva opinió, tampoc ha de ser igual «per als treballadors de totes les empreses». El Niño Becerra aposta per aplicar l'anomenada Paritat de Poder Adquisitiu (PPA). Explica que «el poder adquisitiu no és idèntic a tot arreu d'Espanya». Això implica que «ni un mateix bé té el mateix preu a totes les localitats espanyoles. Ni amb una quantitat determinada d'euros es pot adquirir la mateixa quantitat de béns o de serveis a totes les localitats».
Indica que a això se'l coneix com a Paritat de Poder Adquisitiu. Aclareix que el més convenient seria determinar el salari mínim en funció del PPA de cada lloc. Entén que resulta «complex vincular-ho a cada lloc», per la qual cosa proposa que es lligui al principi «al PPA de cada regió».
Considera essencial el Salari Mínim Interprofessional
El prestigiós economista sosté que el salari mínim «és necessari». Tot i això troba una sèrie de limitacions que «venen donades» pel seu propi règim de funcionament. Ja que està pensat per a les persones que treballin durant tota una jornada laboral.
Tot i això, aquells que són contractats a temps parcial per un nombre inferior d'hores no es poden beneficiar d'aquesta mesura. Per això, el motiu que al nostre país hi hagi gent guanyant tan poc. «El 14,6% de les persones ocupades són pobres en estar la seva renda situada sota el llindar de pobresa», recalca. Amb totes aquestes dades creu que hi ha raons suficients «per meditar».
L'SMI, amb caràcter retroactiu
El Govern té previst reprendre al començament de gener les negociacions amb els agents socials per a la pujada de l'SMI. La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va confirmar que l'augment s'aplicarà amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener.
De moment, no ha volgut avançar res sobre el tema, pendent que es produeixin més avenços amb l'entrada del nou any. Possiblement sorgiran diferències amb l'ala socialista del Govern. Per ara es començarà el 2023 amb una pròrroga de l'anterior SMI, que estava fixat als 1.000 euros al mes.
L'Executiu considera necessari assegurar «l'efectiva participació» dels agents socials en aquesta mesura. Sobretot pel context econòmic i social en què ens trobem, que és «d'especial dificultat». Assenyalen que la mesura adoptada és «temporal», amb intenció d'arribar a un acord com més aviat millor.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp