Imatge d'un senyal de trànsit que indica la ITV

Si has matriculat el teu cotxe després del 2008, pren nota: compte amb això a la ITV

Has de tenir això en compte si el teu cotxe és posterior a aquest any

Passar la ITV és un dels moments que temen la majoria dels conductors a Espanya. Amb un automòbil cada cop més antic, és freqüent que la inspecció no sempre surti de manera favorable.

Tot i això, encara hi ha alguns conductors que ho poden passar encara pitjor. És el cas, per exemple, dels que compten amb un vehicle matriculat després del 2008. La raó és que han d'estar atents a un element en especial.

Tot i que són diversos els elements que sempre cal revisar per assegurar-nos que el nostre cotxe és segur i que, per tant, passarà la ITV, n'hi ha un que afecta en específic aquesta mena de vehicles. Conèixer-lo serà essencial per no endur-se sorpreses.

La ITV, una prova obligatòria

La Inspecció Tècnica de Vehicles, més coneguda com a ITV per les seves sigles, és una prova que tots els vehicles estan obligats a passar. Per a aquells cotxes que tenen més de 10 anys, la inspecció s'ha de passar anualment.

Els vehicles que tinguin menys de 10 anys, per part seva, l'hauran de passar cada dos anys. A més, s'hi valoren tots els aspectes del vehicle. És a dir, des de les llums i la carrosseria, fins a la suspensió o el manteniment.

ITV
Els cotxes de més de 10 anys han de passar la ITV anualment | JEFATURA DE TRÁFICO

 

Què passa si el teu cotxe està matriculat després del 2008?

No obstant això, hi ha un inconvenient específic que els cotxes matriculats després del 2008 han de tenir en compte. Aquests vehicles no han d'anar a la prova, en cap cas, amb el testimoni MIL o fallada de motor encès.

Aquest testimoni se situa al quadre de comandaments que es troba darrere del volant. Quan s'encén en aquests vehicles, està qualificat d'un error greu. És a dir, el resultat de la ITV serà desfavorable.

Tot i això, la solució és més senzilla del que penses. Només has de comprovar això abans d'anar a la inspecció. Si veus que l'indicador està encès, s'apagarà després de la revisió del sistema.

Quins elements has de revisar abans de la prova?

D'altra banda, la resta dels vehicles, i també els matriculats a partir del 2008, han de tenir altres elements en perfecte estat. A la ITV es revisaran, per exemple, els llums i tots ells han de funcionar de forma perfecta per no suposar un perill.

Els pneumàtics, d'altra banda, també s'han de trobar en perfecte estat de conservació, igual que la suspensió, on entren elements com els discos o l'amortiment, entre d'altres.

A més, els frens també es verifiquen així com la carrosseria i els baixos del vehicle. Això es fa per comprovar que no hi hagi oxidació o corrosió. Les portes i els eixugaparabrises també han d'estar en perfecte estat.

Així mateix, a la prova s'observa l'índex d'emissions contaminants per controlar que estan en els nivells que cal. Finalment, el motor també és revisat per comprovar que no hi ha pèrdues d'oli, entre altres problemes.

Sancions per no passar la ITV

Tot i que la ITV és una de les proves més temudes per molts dels conductors, en ser obligatòria, tots han de passar-la quan toqui. No fer-ho, de fet, pot comportar sancions que no tothom coneix.

En cas de portar la ITV caducada o si aquesta és desfavorable, la multa serà de 200 euros. Si la ITV és desfavorable i s'agafa el cotxe, pujarà a 500 euros. A més, si la ITV sí que ha estat favorable, però se t'oblida col·locar l'adhesiu, la multa serà de 80 euros.

Finalment, si circules amb un adhesiu d'ITV favorable en un cotxe que en realitat no l'ha superat, es considera un delicte d'ús de certificació falsa. En aquest cas, la sanció pujarà a 720 euros.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp