Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'una noia traient bitllets d'un caixer automàtic al costat d'una imatge de bitllets

Crida de l'OCU sobre les comissions que paguen els qui treuen diners del caixer

L'OCU exigeix al Govern espanyol que acabi ja amb les comissions dels bancs per retirar diners en efectiu

Tot i que la deriva dels darrers anys es manifesta en un menor ús dels diners en efectiu, encara hi ha moltes persones que els utilitzen. I és que continuen anant de forma habitual al seu caixer més proper per treure diners i portar alguna cosa solta a la cartera.

Això sí, de vegades és complicat fer-ho perquè les entitats bancàries et cobren unes comissions per treure diners dels caixers. La veritat és que el Govern espanyol ha frenat en part aquestes comissions imposades pels bancs, només per a alguns usuaris, segons ha advertit l'OCU fa uns dies.

Ens referim al decret anticrisi aprovat fa uns dies i en què s'incloïa prohibir les comissions per treure efectiu en caixa a majors de 65 anys. També aquesta prohibició tenia validesa per a aquelles persones amb una discapacitat igual o superior al 33%.

Però la veritat és que l'Organització de Consumidors i Usuaris ha posat el crit al cel contra aquesta mesura del Govern espanyol. L'OCU lamenta i denuncia que els bancs puguin continuar aplicant aquestes comissions als milions d'usuaris que no compleixen aquests requisits.

L'OCU demana al Govern que s'acabin les comissions per treure diners del caixer

Ha sol·licitat a l'Executiu que la prohibició de cobrar comissions per treure diners del banc sigui per a tothom. A través d'una nota de premsa, l'OCU s'ha posat seriosa i tot i que li semblava bé la idea de la mesura, assegura que és “insuficient”. Ja que retirar diners d'una oficina hauria de ser un servei financer bàsic, i hauria d'estar inclòs en el servei de caixa sense cap cost.

Amb tot, l'OCU ha posat el focus en una sentència en què aquesta comissió va ser declarada abusiva per Audiència Provincial de Vitòria, el 13 de juny del 2022. Es va considerar que treure diners en efectiu de finestreta forma part del servei de caixa i la contraprestació seria la comissió de manteniment.

"En definitiva, la prohibició de cobrament exclusivament a col·lectius vulnerables suposa reconèixer implícitament la possibilitat de cobrar aquesta comissió a la resta de consumidors. I sense atendre els arguments dels tribunals per considerar la comissió abusiva", exposa la nota.

El cas és que l'OCU exigeix amb rotunditat al Govern espanyol que es prohibeixi aquesta pràctica per a tots els usuaris. I per a aquells que no estiguin conformes, els aconsella que intentin canviar d'entitat bancària tan aviat com puguin.