Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un paleta reformant una casa al costat de la finestra i uns bitllets d'euros a la mà

La persona que ha de pagar els desperfectes d'un pis, segons la Llei d'Habitatge

Si estàs vivint de lloguer, només hauràs de pagar certes reparacions menors dins de la llar. Pren nota!

Un dubte recurrent, tant pels llogaters com pels propietaris d'un habitatge de lloguer, és qui ha de pagar els desperfectes de l'immoble. Estem parlant de, entre altres coses, una sèrie d'arranjaments o reparacions que necessita l'habitatge imperiosament. Però, és clar, algú que ha de posar els diners per solucionar aquests problemes.

La resposta es troba a les normes que va fixar la Llei d'Habitatge al nostre país sobre els problemes que puguin tenir lloc en un habitatge. I és que alguns no són moc de gall d'indi i et pots deixar una bona quantitat dels teus diners en reparacions.

Parlem de la pregunta del milió sobre qui ha de prendre la responsabilitat de fer aquests arranjaments de l'habitatge de lloguer. Per fi, sortim de dubtes perquè, segons l'article 21.1 de la Llei d'arrendaments urbans, aquestes reparacions hauran de ser pagades pel propietari.

Si vius de lloguer i el teu habitatge requereix alguna reparació important, no l'has de pagar

Si ens fixem detalladament a la normativa, es disposa que l'arrendador hauria de fer obligatòriament aquest tipus de reparacions. I és clar, sense apujar res el preu de lloguer en cap cas. Parlem de totes les reparacions que siguin necessàries per conservar l'habitatge en les condicions d'habitabilitat per servir a l'ús convingut.

Això sí, des de la Llei d'Habitatge es posa de manifest que hi ha excepcions sobre això. Es refereixen a "quan el deteriorament de la reparació del qual sigui imputable a l'arrendatari d'acord amb el que disposen els articles 1563 i 1564 del Codi Civil", apunta.

Tot i que aquests desperfectes els hagi de pagar el propietari, l'inquilí té l'obligació de comunicar-li aquests requisits com més aviat millor a l'arrendador. Haurà d'exposar-li "la necessitat de les reparacions, als únics efectes de les quals haurà de facilitar la verificació directa, per si mateix o pels tècnics que designi, de l'estat de l'habitatge", segons la llei.

Això sí, la normativa no és igual a l'hora d'emprendre reparacions de menys importància, especialment les que són pel desgast de l'ús ordinari de l'habitatge. Aquesta sèrie d'arranjaments les haurà de pagar l'arrendatari.

De fet, és habitual que en molts contractes se signi un acord pel qual el propietari pagarà tota aquella reparació que passi de certa quantitat, normalment, entre els 100 i els 150 euros. Les reparacions menors, doncs, les ha de pagar l'inquilí, sempre que així s'especifiqui al contracte.