Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Una parella revisa uns papers, i al cercle, el logotip d'Hisenda

Avís de l'OCU a qui ha cobrat una ajuda i ara ha de fer la Renda

L'organització ha explicat què han de fer les persones que hagin percebut el Bo Lloguer Jove

El Bo Lloguer Jove és una ajuda fonamental per a moltes persones. El Gobierno posa a disposició aquesta prestació adreçada als joves entre 18 i 35 anys per poder pagar el seu habitatge. La quantia és de 250 euros al mes i es pot percebre durant un màxim de 2 anys.

Els beneficiaris que compleixin tot el temps poden arribar a rebre un total de 6.000 euros. Per tenir dret a aquesta prestació, les persones que es trobin entre la franja comentada no poden superar un límit d'ingressos. Els teus ingressos anuals no poden superar per 3 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM), que el 2024 és de 7.200 euros.

No obstant això, aquest bo cal presentar-lo a la declaració de la Renda. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha avisat els contribuents que hagin percebut aquest ajut perquè ho tinguin en compte. Aquest ajut es considera un guany patrimonial, i l'has de presentar davant d'Hisenda.

Com es declara el Bo Lloguer Jove a la declaració de la Renda?

Si vas rebre la prestació el 2023, has d'entendre com funciona. Si vas rebre més de 1.000 euros d'ajuts durant tot l'any, cal presentar la declaració. Independentment d'altres ingressos, salari o altres elements, si superes aquesta xifra has d'incloure'l a la teva Renda.

Així mateix, si vas rebre menys de 1.000 euros del bo de lloguer, però s'arriba a aquesta quantia amb altres ajuts públics o subvencions, també ho has de declarar. Per exemple, si vas cobrar aquesta prestació durant 3 mesos (750 euros), però et vas beneficiar del bo cultural de 400 euros, ja superes els 1.000 euros.

Per declarar el Bo Lloguer Jove, cal incloure l'import a la casella 0303, "Guanys i pèrdues patrimonials que no deriven de la transmissió d'elements patrimonials". En general, la quantitat ja apareixerà a les teves dades fiscals, i automàticament es traslladarà al lloc corresponent de la declaració.

La declaració de la Renda és un tràmit que genera ansietat i nervis a molts contribuents. El fet que surti a pagar pot donar mals de cap, però, si surt a tornar, l'alegria és immensa. Ara, la declaració es fa per Internet, però a partir del 7 de maig l'Agència Tributària la pot confeccionar per telèfon.

Així mateix, des del 3 de juny es pot fer de forma presencial a les oficines corresponents. El termini per presentar la declaració de la Renda finalitza l'1 de juliol.