Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dues nenes amb motxilla escolar

Avís als pares amb fills menors de 18 anys: els experts, preocupats

L'augment d'hospitalitzacions de menors preocupa els experts i posa en alerta els pares

Els nens i els adolescents van ser els més perjudicats després de l'augment de la transmissió de la variant Delta. A finals de juny i mitjans d'agost, la taxa d'infectats entre aquest grup es va multiplicar per cinc.

Unes dades que s'han fet públiques pels centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC). Amb un alt percentatge d'adults amb la pauta completa, ha sigut el col·lectiu dels nens el què ha representat les majors hospitalitzacions.

La preocupació se centra en els menors

La variant Delta ha demostrat ser de les més contagioses i a conseqüència, la preocupació ha anat augmentant entre aquella població que encara no ha estat vacunada.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

En aquest sentit, s'ha apreciat un augment considerable de joves ingressats en les últimes setmanes. Tenint com a referència un estudi dels pacients contagiats per coronavirus, la taxa d'hospitalitzats menors de 18 s'ha quintuplicat.

L'alt nivell de contagi que representa la variant Delta, la va situar com la dominant als Estats Units en qüestió de setmanes. No obstant això, els estudis han arribat a la conclusió que la taxa de gravetat és semblant a la d'abans de la seva expansió. És a dir, la variant Delta no provoca una malaltia greu en els infectats d'entre 0 i 17 anys.

La vacunació és primordial per a protegir els menors de 18

La vacuna contra el coronavirus ha demostrat ser eficaç per mantenir a ratlla la proliferació del virus. Si bé és cert que encara no ha estat erradicat, sí que ha frenat la corba de contagis i, sobretot, la de morts.

Per això, la CDC considera de vital importància que la vacunació segueixi el seu curs. Com en el cas de la gent gran, l'única via per protegir els menors és vacunar-se. El fet de tenir una alta cobertura de vacunació garantiria la protecció d'un col·lectiu que encara no pot rebre la fórmula contra el patogen.

Així ho ha mantingut Rochelle Walensky, directora la CDC dels Estats Units durant una conferència de la Casa Blanca. Walensky sosté que, en els llocs on la taxa de vacunació és alta, s'han reportat «menys casos i hospitalitzacions pediàtriques».

Segons les dades obtingudes després de l'arribada de la nova variant, l'hospitalització va ser deu vegades més gran entre els joves no vacunats. Uns resultats que van ser comparats amb aquells adolescents que sí que van ser immunitzats.

Per tant, els experts sostenen que cal extremar les mesures de prevenció per evitar els contagis greus en nens i adolescents. Tot i que la vacuna és primordial, també ho és l'ús de la màscara a les escoles.

L'èxit de la vacunació juvenil a Espanya

Amb el curs escolar a punt de començar, Espanya pot assegurar que la vacunació entre els joves és tot un èxit. I és que tres de cada quatre adolescents tenen ja la pauta completa.

Així doncs, en una mica més d'un mes, i comptant amb les vacances estivals, el 73,5% d'entre 12 i 19 anys ja han sigut vacunats. Una xifra que supera el grup d'entre 20 a 29 anys i als dels trenta anys. No obstant això, el debat se centra en els menors de 12.

Fins ara, les vacunes disponibles abasten només a partir dels 12 anys, però què passa amb els de menor edat? Doncs, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, adverteix que encara no hi ha dades sobre com afecten les vacunes en els més petits.

El motiu és que no existeix cap evidència científica i, per això, es descarta la seva vacunació. No obstant això, diverses farmacèutiques tenen previst iniciar assajos clínics en menors de 6 mesos a 5 anys de cara a l'hivern. Mentrestant, caldrà esperar als resultats obtinguts per saber si s'autoritza la vacunació.